Het vrouwtje bij de bakker

Het is onmogelijk een programma af te kraken waarin Caroline Tensen de legendarische woorden spreekt: ,,Menno Buch, die maakt hele platvloerse ordinaire programma's.'' Je moet als kijker over stalen zenuwen en een ongekend doorzettingsvermogen beschikken, maar dan word je ook rijk beloond. Elke aflevering bevat een paar van dit soort parels van ongeëvenaarde schoonheid en historische waarde.

Wat dacht u van Ron Brandsteder die zijn eigen poep, piemel en kak-conference beëindigd met: ,,Nou, veel gekker moet het niet worden!'' Zelfs André van Duin, één van de grootste komieken die dit land ooit voortgebracht heeft, valt in het niet bij bovenstaande motoren van het programma. Het moet moeilijk voor hem zijn in de nabijheid van de typetjes Tensen en Brandsteder te vertoeven. Het is triest om zo vernietigend met je eigen wapens te worden verslagen. Een bijrol in de mop van een ander is alles wat er voor hem over is.

Een mop is natuurlijk het zwaar onderschatte dieptepunt van de menselijke communicatie. Nooit komt het gebrek aan eigen teksten en humor duidelijker aan de oppervlakte als op het moment dat iemand overgaat tot het vertellen van een mop. Het onthouden van zinnen die door een eenzame onverlaat bedacht zijn, kan tot mijn verbazing vaak op grote bewondering van omstanders rekenen. De kelders van de menselijke beschaving komen echter in zicht als moppen tot leven lijken te komen.

Caroline Tensen is het vleesgeworden vrouwtje bij de bakker. Elke dag komt ze nietsvermoedend bij de bakker en vervolgens blijkt iemand iets te zeggen dat ook haar onsterfelijk maakt. Haar leven speelt zich af in een alles overheersende orkaan van verbazing over haar eigen lot. Elke ochtend wordt het vrouwtje bij de bakker wakker in de wetenschap dat ze die dag weer niet meer hoeft te zijn dan het vrouwtje bij de bakker. Ze kán ook niet meer, en dat is de basis van haar succes. Miljoenen vrouwtjes bij de bakker zijn haar dankbaar voor de status die hun lotgenoot ook hén verschaft. Ze dulden zelfs de aanwezigheid van Ron Brandsteder in haar nabijheid, want wie moet anders aan de wereld vertellen over dat vrouwtje dat bij de bakker komt? Of over de bakker? Of aan de bakker? Of komt de bakker in haar? Ha ha ha, tot hier, want veel gekker moet het niet worden.

Wie ben ik?, zaterdag, RTL4, 21.00-21.45u.