Het koffertje van Schäferkordt

De openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki werd verstoord door de Duitse Barbara Rotraut-Pleyer. Geheel in het wit gestoken doorbrak ze het cordon van officials en verschafte ze zich toegang tot het spreekgestoelte op de eretribune. De Finse president Paasikiviv had nog maar nauwelijks de Spelen voor geopend verklaard of de Duitse schreeuwde `Ladies en gentlemen' door de microfoon. Meer woorden werden haar niet gegund. Rotraut wilde een vredesboodschap uitspreken, maar het protocol stond dat niet toe. Politiek was toen al een beladen begrip. In Helsinki waren zelfs twee olympische dorpen ingericht, een voor de landen van het oostblok en een voor de andere landen. Ook China was verdeeld in twee kampen, een voor nationalistisch China en een voor communistisch China. De Chinese communisten kwamen na lang beraad echter pas in Helsinki aan toen de Spelen bijna voorbij waren en moesten dus onverrichterzake naar huis. Duitsland en Japan, die in 1948 deelname was ontzegd, deden wel mee. Het IOC wilde dat West- en Oost-Duitsland onder één vlag deelnamen. De Oost-Duitsers gingen daarmee niet akkoord en bleven weg. Reden voor de West-Duitse zwemster Vera Schäferkordt het koffertje waarin ze haar zwemspullen meedroeg, als herinnering aan deze politieke kwestie, aan het Olympisch Museum te schenken.

Aflevering 24 in de serie over helden van deze eeuw.