Hallo wereld, hallo beurs

Zelfs de hulp van de concurrentie kon de koers van Libertel deze week niet omhoog krijgen. Het mobiele telecombedrijf Telfort maakte donderdag bekend de prijzen voor mobiele gesprekken te zullen verhogen, hetgeen de winstmarges in de sector zouden moeten stimuleren. Aan Libertel, sinds dinsdag op de beurs genoteerd, was het goede nieuws echter niet besteed want de koers bleef dalen. Het aandeel sloot gisteren op 19,30 euro, 0,8 procent lager dan de uitgiftekoers van dinsdag. Aan het algemene beursklimaat heeft deze daling niet gelegen, want de AEX-index sloot gisteren op 576,03, bijna 2 procent meer dan begin deze week.

De dalende koers van Libertel betekent volgens handelaren vooral gezichtsverlies voor ING. Het financiële concern is niet alleen de oude eigenaar van de 70 miljoen aandelen Libertel die 3,3 miljard gulden opleveren. Ook heeft ING-dochter Barings samen met het Amerikaanse Goldman Sachs de leiding van het bankensyndicaat, dat het fonds naar de beurs heeft gebracht.

ING bleek er deze week niet in te slagen om de koers na de herplaatsing op niveau te houden. In het prospectus, dat informatie verschaft over de aandelenplaatsing, verklaren de banken bereid te zijn om de koers uiterlijk dertig dagen via aankopen te steunen. Al op woensdag werd de handdoek in de ring gegooid, omdat het aanbod van aandelen te groot werd en de koers onder de 20 euro zakte. De traditionele premie konden de eerste aandeelhouders vergeten.

Volgens ingewijden zijn de verkoopopdrachten vooral van syndicaatsleden en grote beleggers afkomstig. Sommige syndicaatsleden — naast ING en Goldman Sachs ook bijvoorbeeld Credit Suisse, ABN Amro, Kempen en Deutsche Bank — hebben op de aandelen 1 procent korting gekregen. Toen bleek dat Libertel niet steeg, kon door snel verkopen nog 21 eurocent winst worden geboekt.

Ook grote beleggers zouden hun (kleinere) kortingen al te gelde hebben gemaakt. De tijd dat heren van stand niet bukten voor een paar centen lijkt dus definitief voorbij. ,,Ik moet steeds denken aan de beursgang van KPN in 1994. Toen particuliere beleggers destijds 2,50 gulden korting kregen, spraken de grote beleggers minachtend over knakenjagers. Nu rennen ze achter centen aan'', stelt een insider bij de beurs.

De aanhoudende verkoopgolf deze week leidde tot allerhande geruchten. Zo zouden speculatieve beleggingsfondsen uit de Verenigde Staten op een verdere koersdaling van Libertel uit zijn. ,,Het feit dat zo'n sterk syndicaat, onder leiding van Goldman Sachs en ING, de koers moet laten lopen geeft wel aan dat het aanbod aan aandelen erg groot is'', aldus een analist.

Niet alleen grote, op korting beluste beleggers kregen op het Damrak de schuld van de afgang. Ook Libertels branchegenoot Deutsche Telekom speelt mogelijk een verstorende rol: eind juni hoopt de telecomgigant met nieuwe aandelen 4,4 miljard mark uit de markt te halen en ook op Nederlandse beleggers wordt gemikt. Van één probleem zal het Duitse bedrijf geen last krijgen: beleggers die inschrijven op de emissie worden na één jaar trouw aandeelhouderschap met bonusaandelen beloond. Daar zullen de grote jongens ook wel voor warmlopen.