Feest in Wonosobo

In Wonosobo is Megawati al president. ,,We hebben de overwinning van de Strijdende PDI in deze buurt al gevierd'', zegt Udin, eigenaar van een bedrijf in bouwmaterialen. ,,Overal was het feest met wayangspel in de kampongs.''

Udin en zijn vrienden zitten gehurkt onder een van de oude waringinbomen rond het centrale grasveld, de aloon-aloon, van dit Midden-Javaanse stadje. Aan de aloon-aloon liggen de kantoren van de regent, de bupati, het gerechtsgebouw, het lokale legerhoofdkwartier en een grote moskee.

Udins vrienden proberen twee doffers uit een waringin te lokken met een spichtige duivin. De duivenhouderij is een serieuze aangelegenheid: de mannen vertellen dat een goede duif in Jakarta twee en een half miljoen roepia, bijna een jaarsalaris, kan opbrengen.

Het tellen van de stemmen mag dan uiterst langzaam gaan, hier in Wonosobo staat al vast dat de Strijdende Democratische Partij van Indonesië (PDI-P) heeft gewonnen, samen met de bevriende Partij van het Nationaal Ontwaken (PKB) van moslimleider Abdurrahman Wahid. Vanuit oppositionele kringen wordt voortdurend gewaarschuwd voor een wederopstanding van regeringspartij Golkar. ,,Als dat gebeurt, komen er grote problemen'', zeggen de duivenmelkers.

De secretaris van de lokale PDI-P afdeling, Supali, is optimistisch over de kansen van Megawati. Hij zit achter zijn bureau met aan de muur boven zijn hoofd een foto van de afdelingsvoorzitter van Wonosobo, drs.Trimawan Nugrohadi. Daarop is te zien hoe de voorzitter met bebloede kop aan het vechten is met de politie in Jakarta. Supali zet uiteen dat veel gaat veranderen in zijn stad. Bij de verkiezingen vorige week werden ook besturen voor provincies en regentschappen gekozen. In het regentschap Wonosobo haalde PDI-P samen met coalitepartner PKB 26 van de 40 zetels. De Strijdende PDI zal zijn mensen benoemen op belangrijke bestuurlijke posten, te beginnen bij de bupati. Verder heeft de partij als prioriteiten: het bevorderen van de lokale welvaart en het berechten van corrupte functionarissen. Zo wordt de directeur van het lokale waterleidingbedrijf ervan beschuldig 3,8 miljard roepia (een gulden is 3.700 roepia) te hebben zoekgemaakt.

Van ambtenaren, tot voor kort verplicht lid van Golkar, wordt verwacht dat zij loyaal zullen meewerken met het nieuwe bewind. ,,Als zij dat niet doen, zullen we hen vervangen door onze eigen mensen'', zegt Supali. ,,We zijn inderdaad een `slipperpartij', dat wil zeggen een partij voor mensen die niet genoeg geld hebben om schoenen te komen. Maar we beschikken hier echt wel over een goed kader. Onze voorzitter Trimawan zou bijvoorbeeld regent kunnen worden, hij heeft een universitaire graad en was leraar en journalist.''

Supali erkent dat Golkar nog altijd een mogelijkheid heeft Megawati van het presidentschap af te houden. Maar net als de duivenmelkers vreest hij dat de bevolking in dat geval in opstand zal komen. ,,De mensen zullen dat niet begrijpen.'' Campagnefoto's in het partijkantoor tonen het trots marcherende geüniformeerde beveiligingskorps van de PDI-P. Gloednieuwe zwarte overalls, rode sjaaltjes en blinkende zwarte kistjes aan de voeten. ,,Onze beveiligingsdienst heeft de afgelopen weken veel geweld weten te voorkomen. Maar als zijzelf straks teleurgesteld zou worden, weet ik niet wat er gebeurt. Het zijn ook maar mensen.''

Mevrouw Tatang heeft een Chinees restaurant. ,,Ik denk dat er veel gaat veranderen, hier'', zegt zij. ,,Voor mijn man bijvoorbeeld, die van Chinese afkomst is en altijd te kampen heeft met administratieve discriminatie.'' Tatang is ook zeer te spreken over de PDI-P beveiligingsdienst. ,,Ze zijn tenminste in religieus opzicht niet zo fanatiek. Laatst was onze bisschop overleden, en toen hebben zij keurig bij de begrafenis het verkeer in goede banen geleid.'' Tatang vertelt dat haar familie de PDI-P campagne heeft gesubsidieerd. ,,Alle winkels in de straat hebben dat gedaan; geld gegeven aan de partij van Mega of die van Abdurrahman Wahid. Vroeger moesten we geld geven aan Golkar. Maar dat doen we nu niet meer.''