DNA-onderzoek serieverkrachter

Politie en Openbaar Ministerie in Utrecht zijn begonnen met een grootschalig DNA-onderzoek in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter. Het onderzoek wordt gehouden onder 110 mannen. Die zijn geselecteerd uit een groep van 1.750 mannen die genoemd werden tijdens het al bijna vier jaar lopende onderzoek naar de serieverkrachter.

Van deze 110 mannen kon niet op een andere wijze worden vastgesteld dat zij niets met de zaak te maken hadden. De politie benadrukt dat de mannen niet worden aangemerkt als verdachte.

De serieverkrachter wordt verantwoordelijk gehouden voor zes verkrachtingen en twaalf pogingen daartoe in de periode van augustus 1995 tot februari 1996 en op 15 december 1996. Dat leidde tot veel onrust in het groene gebied tussen de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrecht en Zeist.

Het grootschalige onderzoek naar de serieverkrachter leverde in totaal 10.500 inlichtingen op, die allemaal dubbel zijn nagetrokken. In totaal werden 1.750 mannen als mogelijke verdachte genoemd. Het grootste deel van deze mannen werd na onderzoek en verhoor uitgesloten als verdachte.

Aan de hand van sporen die de dader heeft achtergelaten heeft het Gerechtelijk Laboratorium een DNA-profiel vastgesteld, een soort genetische vingerafdruk. Door dit profiel te vergelijken met het DNA-profiel van de 110 mannen, is het mogelijk deze mannen helemaal uit te sluiten als mogelijke dader. Eerder zijn al 1.670 biologische sporen, afkomstig van andere zedendelicten in Nederland uit de jaren 1987 tot 1997, geanalyseerd en vergeleken met het DNA-profiel van de serieverkrachter. Dat leverde geen overeenkomst op. De officier van justitie heeft de 110 mannen in een brief verzocht om vrijwillig aan het onderzoek mee te werken. Inmiddels hebben 69 mannen op dit verzoek gereageerd. Twee personen hebben geweigerd. Wie weigert mee te werken wordt daardoor volgens justitie niet automatisch verdachte.

Aan de hand van wangslijm stelt het Gerechtelijk Laboratorium in Rijswijk het DNA-profiel vast. Dat wordt vervolgens vergeleken met het DNA van de dader. Wanneer het profiel overeenkomt met dat van de dader, wordt de betrokkene daarvan op de hoogte gesteld en aangehouden. Justitie verwacht dat het DNA-onderzoek medio volgende maand kan zijn afgerond. (ANP)