Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

De Bruijn zelf verrast door wereldrecord

Zwemster Inge de Bruijn bewees gisteren op de eerste dag van de Nederlandse kampioenschappen in een uitstekende vorm te zijn. Binnen anderhalf uur zwom ze een Europees- , 24,88 seconden op de 50 meter vrije slag, en een wereldrecord, 26,54 op de 50 meter vlinderslag. Daarmee verbeterde de 25-jarige PSV-zwemster het oude record van de Amerikaanse Amy Van Dyken uit 1996. ,,Jammer dat het geen olympisch nummer is'', reageerde De Bruijn.

Volgend jaar in Sydney liggen haar kansen op de 50 en 100 meter vrije slag. Haar 24,88 seconden op de 50 meter is naast een Europees record ook de beste wereldseizoensprestatie op die afstand. De Bruijn vindt veel baat bij de trainingen van de Amerikaan Paul Bergen. Bij hem ging ze vorig week in Portland langs na de wedstrijden in Rio de Janeiro waar ze twee Europese records zwom. Bergen bracht haar het afgelopen jaar discipline bij en het minder strenge regime bij PSV in Eindhoven zorgt voor de afwisseling die De Bruijn nodig heeft.

Op zo'n flitsende start van de NK in Amersfoort had niemand gerekend. Een dopingcontrole was niet voorhanden en bondscoördinator Ad Roskam moest druk aan het werk om binnen 24 uur een vliegende controleur te regelen. Want zonder dopingcontrole worden internationale records niet erkend. Het was liefst 32 jaar geleden dat er een Nederlandse zwemster op eigen bodem een wereldrecord zwom. Dat was Ada Kok op de 200 meter vlinderslag in het Groningse openluchtbad De Papiermolen.

De Bruijn was zelf ook zeer verrast door haar wereldrecord. ,,Ik zag die eindtijd, maar ik wist niet precies of het een wereldrecord was. Laat ik nou net éénhonderdste sneller zijn dan Van Dyken. Hoe kan dat nou? Ik was hartstikke moe.'' De Bruijn deed later ook nog even mee aan de estafette. Als slotzwemster voor PSV op de 4x100 meter vrije slag zwom ze 56,5 seconden, waarmee zij haar vereniging aan een Nederlands clubrecord hielp.