De baas van de soap

Dat was schrikken. Bijna had de SBS6-soap Goudkust het loodje gelegd. Vorige maand werd bekend dat de serie verhuist naar concurrent Fox. Maar het leek er even op dat hij helemaal zou verdwijnen – SBS6 vond de kijkcijfers tegenvallen.

Olga Madsen, een van de bedenkers en ooit producent van de serie, moet wel doodsangsten hebben uitgestaan. Maar dat valt mee. ,,Ik ben optimistisch gebleven. Ik dacht, hij kán nog niet weg, want we zijn er nog niet klaar mee. Maar dat wilde ik natuurlijk ook graag geloven. Goudkust was de eerste soap die we helemaal zélf ontwikkeld hebben. Het was ons kindje. Dat wil je niet zien sterven.''

`De moeder aller soaps' wordt ze vaak genoemd – Olga Madsen. Van huis uit filmproducent en regisseur van diverse films en televisiebewerkingen, raakte ze in 1990 verstrikt in de soapwereld met de start van Goede Tijden, Slechte Tijden en later Goudkust. Ze dacht ook mee over de scripts, inclusief die van Onderweg naar Morgen.

Ze is er jarenlang door haar collega's uit de filmwereld met de nek om aangekeken. Die vonden soaps te min en haar bemoeienis ermee verraad. Maar dat is lang geleden. Soap wordt tegenwoordig erkend, vindt Madsen. ,,De tijd dat men zijn hoofd afwendde als ik langsliep, is gelukkig voorbij.''

Sinds 1 januari 1999 is Madsen helemáál `Joop van den Ende'. Ze is er directeur drama en in die functie eindverantwoordelijk voor de series Blauw Blauw, Westenwind, de comedies Kees & Co, het Zonnetje in Huis en SamSam. Ook de scriptstudio valt onder haar. ,,Joop van den Ende had me al eerder gevraagd, maar ik wilde nooit een managementfunctie. Ik vond mezelf toch altijd meer een creatief persoon.'' Dat ze uiteindelijk toch gezwicht is, heeft mede te maken met de verzakelijking van de televisiewereld, zegt ze. ,,De tijd van de Olga Madsen BV is voorbij. Tegenwoordig moet je in je eentje zóveel investeren om nog iets voor elkaar te krijgen. Dat is bijna niet meer op te brengen. Zonder een grote studio achter je, kan je niets meer maken.'' Van `Joop' heeft ze het groene licht gekregen voor minimaal twee grote series in de komende vijf jaar. De managementtaken kan ze voor een groot deel delegeren. Binnenkort begint ze met een vierdelige serie naar het toneelstuk Wilhelmina, met Anne-Wil Blankers. ,,Dan sta ik weer te draaien. Dan máák ik tenminste weer eens iets.''

Dat Goudkust door SBS6 gedumpt is, ziet Madsen niet als een signaal dat de markt soap-moe is. ,,Integendeel, er is nog wel plaats voor een vierde'', zegt ze. ,,Goudkust moest weg omdat het niet meer paste bij SBS6. In het begin wel, toen ze nog het brutaaltje waren. Maar nu SBS6 een familiezender wordt, klopte Goudkust daar ineens niet meer. Dat begrijp ik wel.'' Wat Madsen niet begrijpt is dat de publieke omroepen nog steeds geen soap hebben. ,,Ze zijn altijd zo bezorgd dat ze niet genoeg jongeren bereiken. Dan denk ik, had Goudkust overgenomen, dan had je ze gehad. Maar dat zal wel weer te naïef zijn gedacht.''

    • Japke-d. Bouma