Dassault wil krant Le Figaro kopen

Serge Dassault, topman van de Franse vliegtuigbouwer Dassault Aviation, onderhandelt over de aankoop van het conservatieve dagblad Le Figaro. Dat heeft hij vrijdag verklaard tegenover de radiozender France Inter.

De huidige eigenaar van de krant, het mediaconcern Hersant, wil een groot deel van de aandelen verkopen. ,,Als Hersant wil verkopen, dan liever aan mij dan aan een ander'', aldus Dassault. Hij vindt Le Figaro ,,een uitstekende liberale krant'', maar ziet nog wel mogelijkheden voor verbetering.

Volgens Dassault moet Le Figaro een luidere politieke stem laten horen. ,,De krant moet met ideeën komen die het mogelijk maken het werkloosheidsprobleem op te lossen.''

Le Figaro is opgericht in 1828 en behoort tot de grootste en invloedrijkste kranten in Frankrijk. Dassault is een van de bekendste ondernemers in het land. Zijn bedrijf is fabrikant van onder meer de gevechtsvliegtuigen Mirage en Rafale, de standaardjagers van de Franse luchtmacht en marine.

Enkele jaren geleden raakte Serge Dassault in hevig conflict met de regering die zijn bedrijf toen wilde laten fuseren met het staatsbedrijf Aerospatiale, onder meer prodent van de airbus. Dassault trok toen aan het langste eind. Overigens kreeg Dassault een lelijke smet op zijn blazoen door de smeergeldaffaire in België die de toenmalige NAVO-topman Willy Claes zijn baan kostte. De Fransman werd eind vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee jaar. (AFP, ANP, KRF)