Commandant Drini weet Duitsers te charmeren

Nu het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK bovengronds is, maakt het Westen kennis met een jonge generatie Kosovaarse leiders.

Hashim Thaçi (29), de marxistische student die vorige zomer onder de naam `de Slang' met harde hand regeerde in UÇK-hoofdstad Mališevo, was al langer bekend. Hij had in Rambouillet het hoogste woord en is nu premier in de voorlopige UÇK-regering. Een radicaal, zo heet het, maar een radicaal die met de Westerse pers weet om te gaan.

Een nieuwe ster is de 38-jarige Ekrem Rexha, alias commandant Drini. Hij kwam in beeld toen hij vorig weekeinde vanaf een terrasje ontspannen verzekerde dat de stad Prizren ,,voor de volle honderd procent'' onder controle van het UÇK stond. De Duitse KFOR-troepen dachten daar het hunne van, maar Drini blijkt een soepel onderhandelaar. Als er geen Albanese vlag - uitdrukking van het streven naar Groot-Albanië - boven de grensovergang mag wapperen, dan maar een NAVO-vlag. En gisteren sloot Drini een nieuwe deal: vanaf middernacht geen wapens meer op straat, vanaf zondagnacht geen UÇK-uniformen. Wie is er dan de baas in Prizren? Drini: ,,Honderd procent is onder controle van het UÇK en honderd procent onder controle van KFOR.''

Rolf Bescht, de plaatsvervangend commandant van de Duitse KFOR, is best te spreken over zijn gesprekspartner. ,,Drini is een kosmopoliet. Om te beginnen spreekt hij zeven talen. Hij zegt keer op keer dat Kosovo's toekomst alleen veilig is als alle etnische groepen de ruimte krijgen.''

De Duitsers en het UÇK waren deze week in Prizren in een niet onvriendelijke rivaliteit verwikkeld. De Duitsers controleren de kruispunten, het UÇK de wijken. De communicatie levert geen problemen op, want veel UÇK-commandanten spreken Duits.

Drini en andere commandanten lopen met hun inschikkelijkheid vooruit op hun toekomstige politieke rol. Het UÇK wil de eenheidspartij LDK van de pacifistische leider Ibrahim Rugova, voor de NAVO-bombardementen dé gesprekspartner van het Westen, opzij schuiven. Redelijkheid is derhalve geboden. Vandaar dat Drini aandrong op het aanblijven van de Servische bisschop Artemije en Hashim Thaci hardop droomt van multicultureel Kosovo. De vondst van een UÇK-martelkelder in Prizren is dan een pijnlijk schoonheidsfoutje.