Barak: snelweg voor Palestijnen

De gekozen premier van Israel Ehud Barak zal een verhoogde vierbaans-snelweg tussen de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook toestaan, zo heeft zijn woordvoerder gisteren meegedeeld. Deze 47 kilometer lange snelweg komt tegemoet aan de Palestijnse wens om deze twee territoria te verbinden. Reizen tussen de gebieden verloopt nu moeizaam. Palestijnen moeten speciale toestemming hebben om door Israelisch gebied te reizen en gebruik van particuliere personenwagens zijn niet toegestaan. ,,Veilige doorgang'' tussen de gebieden is onderdeel van het Wye-akkoord dat premier Netanyahu met de Palestijnen heeft gesloten, maar dit akkoord werd tot dusverre op dit punt niet uitgevoerd onder verwijzing naar veiligheidsoverwegingen. Barak legt op het ogenblik de laatste hand aan zijn komende coalitieregering. (AP)