Wanprestatie Admirals te wijten aan egoïsme

In de Europese profcompetitie in het American football bezetten de vooraf als favoriet bestempelde Amsterdam Admirals de een na laatste plaats. ,,De spelers zijn gewoon te zelfzuchtig'', stelt routinier Frank Temming.

De Amsterdam Admirals spelen morgen voor eigen publiek het slotduel van het vijfde seizoen in de NFL Europe League, de American-footballcompetitie voor Europese profclubs. Veel meer dan de eer valt er voor de Amsterdamse ploeg niet meer te redden. De Admirals, die slechts één keer de finale van de World Bowl haalden, zijn bezig aan het slechtste seizoen sinds hun oprichting. ,,Dit jaar zijn de jongens vooral met zichzelf bezig geweest, niet met het belang van de ploeg'', zegt Frank Temming. De kans op deelname aan de eindstrijd op 27 juni in Düsseldorf was dan ook al snel verkeken.

,,Dit had echt niemand verwacht'', zegt Temming teleurgesteld. De Utrechtse runningback is bezig aan zijn vijfde seizoen bij de Admirals. In de voorbereiding maakten de Amsterdammers een sterke indruk door bijna alle duels eenvoudig te winnen. ,,We waren vooraf torenhoog favoriet, maar in de eerste wedstrijd van het seizoen ging het al mis'', stelt Temming vast. Tegen de Barcelona Dragons gaven de Admirals de overwinning in de slotminuten knullig uit handen. ,,Die nederlaag kwam hard aan, omdat we helemaal geen slechte wedstrijd speelden. De jongens zijn daardoor het vertrouwen kwijtgeraakt.''

Het falen van de Admirals heeft volgens Temming, met zijn 29 jaar een van de routiniers, niet gelegen aan de keuzes van de Amerikaanse trainer Al Luginbill. ,,Ook de coach heeft fouten gemaakt, maar onze wanprestatie kun je niet alleen hem aanrekenen.'' Het gebrek aan resultaten komt volgens Temming eerder door de instelling van de spelers. ,,De jongens die hier komen, willen zich via de Europese competitie in de kijker spelen.''

De NFL Europe League bestaat uit zes ploegen en is bedoeld als springplank naar de Amerikaanse competitie. Temming: ,,Maar in voorgaande jaren dachten de spelers toch meer aan het belang van het team. Nu zijn ze gewoon te zelfzuchtig.'' Het manco van een ploeg met veel jong talent, maar zonder veel echte routiniers.

Het ontbreken van teamgeest was, zeker aan het begin van het seizoen, een belangrijke tekortkoming, erkent ook de tot dit jaar succesvolle Luginbill. De Amerikaanse coach heeft dit seizoen bewust gekozen voor het aantrekken van jonge spelers. ,,De terugval van het team heeft te maken met een gebrek aan ervaring. Lichamelijk is de ploeg nog niet sterk genoeg'', geeft Luginbill toe. ,,In aanvallend opzicht zijn we erg onvast en de verdediging, die daardoor zwaar onder druk komt te staan, is ook niet op orde.''

Toch is de oefenmeester ervan overtuigd dat een jeugdige spelersgroep op den duur een voordeel kan opleveren, ook al zal een groot aantal spelers volgend seizoen niet meer voor de Admirals uitkomen. Frank Temming, die ooit als eerste Nederlander een touchdown in een profwedstrijd scoorde, wil ondanks de tegenvallende resultaten en legio blessures voorlopig van geen ophouden weten. ,,Ik wil toch een keer de World Bowl winnen.''

Het verlies van de Admirals heeft ook zijn weerslag op de publieke belangstelling. Dit jaar kwamen gemiddeld ruim dertienduizend toeschouwers naar een thuiswedstrijd in de Amsterdam Arena, tegenover ongeveer zestienduizend vorig jaar. De Europese football-competitie wordt gesponsord door de Amerikaanse National Football League (NFL) met de bedoeling de belangstelling voor de sport buiten de Verenigde Staten te vergroten. Dat lukt tot nu toe aardig, maar de Europese League draait nog altijd met verlies.

In Duitsland is de sport inmiddels zo populair dat het aantal Duitse teams in de Europese League is uitgebreid naar drie. Nederland is daar nog niet rijp voor, meent commercieel directeur Marcus Muler. ,,De helft van onze supporters komt uit de Randstad en Noord-Holland, de overige vijftig procent uit de rest van Nederland. Een tweede Nederlandse deelnemer zal naar mijn idee geen nieuw publiek aantrekken, maar toeschouwers alleen van club doen veranderen.''