Ulrich van Gobbel niet vervolgd voor joden-yell

Feyenoorder Ulrich van Gobbel wordt niet vervolgd voor zijn uitlatingen tijdens het kampioensfeest van zijn club op het Rotterdamse stadhuis. Het Openbaar Ministerie heeft geen strafbaar feit geconstateerd en seponeert de zaak. ,,In de context waarin de uitlatingen zijn gedaan, is er geen sprake van een strafbaar feit'', lichtte persofficier van justitie mr. C. de Kimpe toe.

Vanaf het balkon op de Coolsingel riep Van Gobbel op 25 april naar ruim 100.000 mensen: ,,Wie niet springt, die is een jood'', een in de voetbalwereld bekende provocatie van de Ajax-aanhang. Het OM oordeelde gisteren dat de uitlatingen van Van Gobbel ,,ongepast en onverstandig, maar niet discriminerend'' waren. Ook weegt het OM mee dat Van Gobbel zijn verontschuldigingen heeft aangeboden.

Directeur Ron Naftaniel van het Centrum Informatie en Documentatie over Israel (CIDI) betreurt het besluit van het OM. ,,Dat Van Gobbel het niet discriminerend bedoeld heeft, geloof ik wel. Het gaat echter niet om de bedoeling, maar om hoe het overkomt. Van Gobbel heeft wat dat betreft een voorbeeldfunctie. We onderzoeken nu of we een klacht kunnen indienen tegen deze gang van zaken.''

Feyenoord nam intern al maatregelen tegen de verdediger. Voorzitter Van den Herik zei de dag na de huldiging: ,,Ik keur het gedrag van Van Gobbel ten zeerste af. Hij heeft zich in de emotie van het feest laten meesleuren en heeft daar achteraf veel spijt van. Het was een ontoelaatbare slip van de tong.''