TVM trekt zich terug als hoofdsponsor

De sponsorverhoudingen bij de wielerploeg TVM-Farm Frites worden vanaf volgend seizoen waarschijnlijk omgedraaid. Hoofdsponsor TVM overweegt zich langzaam terug te trekken uit de wielersport. Het Drentse verzekeringsbedrijf maakt volgend jaar vermoedelijk plaats voor co-sponsor Farm Frites, dat ondanks de dopingperikelen meer geld wil uitgeven aan de Nederlandse wielerploeg. ,,Het is een klein drama dat we niet naar de Tour gaan, maar de doping wordt overbelicht'', verklaart commercieel directeur Albert van der Vlies van Farm Frites.

Als co-sponsor besteedt Farm Frites momenteel twee miljoen gulden aan de professionele wielerploeg. Daarnaast ondersteunt de patatfabrikant uit Oudenhoorn een vrouwenploeg onder leiding van wereldkampioene Leontien van Moorsel. Farm Frites tekende in 1997 een tweejarig contract met TVM waarin de intentie werd uitgesproken dat beide geldschieters binnen een paar jaar van rol zouden wisselen. TVM werkt met een begroting van zes miljoen.

Volgens manager Cees Priem van de wielerploeg overweegt TVM momenteel ,,de geldkraan beetje bij beetje dicht te draaien''. Priem ontkent dat TVM zich volgend jaar helemaal wil terugtrekken uit de wielersport. ,,We kijken met z'n allen al een tijdje uit naar een geschikte vervanger. Door alle commotie van de laatste tijd wordt die zoektocht actueler'', verwijst Priem naar de dopingperikelen.

In een materiaalwagen van TVM ontdekte de Franse politie vorig voorjaar 104 ampullen met het verboden eiwithormoon EPO. Tijdens de Tour van 1998 werden de renners en begeleiders verschillende malen ondervraagd door de Franse justitie. Priem werd met verzorger Jan Moors en ploegarts Andrei Michailov aangehouden en maandenlang vastgehouden. Nadat de renners hierover hun ongenoegen hadden geuit, verlieten zij de Franse ronde op Zwitsers grondgebied. Daarmee brachten ze de Tour in diskrediet, volgens de Tour-directie. TVM kreeg afgelopen woensdag geen startbewijs voor de komende Tour.

TVM is al vijftien jaar actief in de wielersport. Algemeen directeur Ad Bos is bevriend met Priem. De directie van TVM is sinds 1995 op zoek naar een andere hoofdsponsor voor de wielerploeg. In 1996 werd een samenwerkingsverband met co-sponsor PolisDirect na een zakelijk geschil beëindigd. Uit piëteit met Priem besloot Bos de geplande contractbeëindiging van TVM uit te stellen.

In een vraaggesprek met de Provinciaal Zeeuwsche Courant beweert commercieel directeur Arjan Bos vanaf zijn vakantieadres dat TVM zich spoedig terugtrekt. Volgens Van der Vlies van Farm Frites nemen beide partijen vóór de Tour een besluit. Farm Frites is bereid als hoofdsponsor op te treden. Van der Vlies: ,,De reacties van onze klanten in binnen- en buitenland zijn positiever dan ooit. Wij willen een bijdrage leveren aan een gezonde sportbeoefening.''

Volgens Priem zijn verzorger Moors en ploegarts Michailov niet langer actief voor de wielerploeg. Moors' heeft psychische problemen na zijn gedwongen verblijf in het Franse Epernay. Michailov is door de directie van TVM-Farm Frites op non-actief gesteld. Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor het vervoer van EPO. Volgens Priem kon de Russische dokter niet worden ontslagen. ,,Dat gaat niet zo makkelijk in dit land'', stelt de manager.