Tips Vaatstra-moord

Rechercheurs onderzoeken 65 tips die maandag zijn binnengekomen na een tv-uitzending van `Opsporing Verzocht' over de moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde. Daarin zijn details prijsgegeven over de wijze waarop de 16-jarige Vaatstra in de nacht van 30 april bij Veenklooster is verkracht en vermoord. De dader heeft de armen van het slachtoffer vastgebonden en haar bh, topje en slipje losgesneden. ,,Dat is vrij soepel gebeurd, zonder beschadiging van het lichaam'', aldus officier van justitie O. Brouwer.

Justitie gaat er vanuit dat de dader meer vrouwen op deze manier heeft verkracht. Na een oproep hebben vrouwen uit het hele land zich gemeld die op een vergelijkbare wijze zijn verkracht. Ook zedenrechercheurs uit andere regio's die overeenkomsten zien in hun dossiers meldden zich. Een wandelaar en de eigenaar van een auto die rond het tijdstip van de moord in de buurt waren zijn getraceerd.

Justitie stelt dat de dader weloverwogen te werk ging. Brouwer: ,,Een grote worsteling heeft niet plaatsgehad.'' De dader kan zowel een bekende als onbekende van Vaatstra zijn geweest, aldus justitie.

De man die eerder ten onrechte is aangehouden overweegt een schadeclaim in te dienen.