Supermarkt profiteert van langere opening

De langere openingstijden hebben de supermarkten vorig jaar 1 miljard gulden meer omzet opgeleverd. In totaal steeg de omzet met 1,5 miljard gulden naar een nieuw record van 45,5 miljard. Dat zei voorzitter J. van den Broek gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

De supermarkten treden het millennium onbezorgd tegemoet. Uit onderzoek van het CBL blijkt dat Nederlanders flink extra inkopen zullen doen. Niet om te hamsteren, maar om te feesten. De verkoop van champagne en andere luxe producten als paling, zalm en garnalen gaat de supermarkten naar verwachting 110 miljoen gulden extra omzet opleveren.

De consument had vorig jaar veel belangstelling voor vis en panklare verse producten. Ook verkochten de supermarkten meer biologische producten dan voorheen. Uit onderzoek van het CBL blijkt dat 50 procent van de klanten wel eens voor biologisch kiest. Omdat een verdere groei wordt verwacht drukte Van den Broek zowel de overheid als het bedrijfsleven op het hart dat extra inspanningen nodig zijn om de constante toevoer van biologische producten te garanderen.

De bevoorading van de supermarkten baart brancheorganisatie CBL zorgen. De combinatie van files en beperkte levertijden maken adequate bevoorrading nagenoeg onmogelijk. Het CBL wil daarom dit jaar alsnog proeven doen met verlengde vrachtwagens en het gebruik van busbanen.

Criminaliteit is een ander probleem. ,,Steeds meer mensen vinden het helaas normaal om te winkelen zonder te betalen'', aldus Van den Broek. Diefstal kost de supermarkten 300 miljoen gulden per jaar.

Staatssecretaris Faber (Landbouw) kondigde gisteren bij de CBL-bijeenkomst in Scheveningen aan dat haar ministerie extra geld beschikbaar stelt om de biologische landbouw te stimuleren. Het gaat om een bedrag van 10 á 15 mijoen gulden waarmee boeren moeten worden overgehaald om biologisch te gaan produceren.,,Het percentage biologische boeren ligt nu op 2. Dat kan 10 procent worden'', aldus de staatssecretaris.

,,Tel uw zegeningen'', hield Faber gisteren de door voedselschandalen geteisterde levensmiddelenbranche voor. De staatsecretaris bedoelde daarmee dat de schandalen, ondanks de ellende die ze veroorzaken, consumenten er ook toe aanzetten beter op de veiligheid van voedsel te letten.

Ter ondersteuning van die bewustwording wil Faber een keurmerk voor diervoeder introduceren. Ook moet een nationaal voedselveiligheidsbureau worden opgericht dat alarmsignalen oppikt en risico's taxeert. Is daadwerkelijk iets mis met een voedingsproduct, dan moet het bureau zorgen dat het probleem adequaat wordt aangepakt.