STE: geen aparte regels voor Internet

Voor beleggen via Internet gelden precies dezelfde regels als bij andere manieren om in effecten te handelen. Dit stelt de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) in een vandaag verschenen beleidsnotitie.

Voor specifieke regels zoals in de Verenigde Staten voelt de Nederlandse beurstoezichthouder niets.

Hoewel dezelfde regels van kracht blijven, geeft de STE toe dat de effectenhandel via Internet veel moeilijker te controleren is. Probleem is bijvoorbeeld dat de STE alleen in Nederland zeggenschap heeft, terwijl grenzen op Internet niet bestaan.

STE hanteert daarom de vuistregel dat haar regels gelden voor aanbieders die zich richten op de Nederlandse belegger. Volgens de notitie is het daarbij van belang of een website duidelijk aangeeft wat de doelgroep is, in het Nederlands is opgezet, mensen via e-mail worden benaderd en of informatie wordt gegeven over Nederlandse wetgeving.

Als bedrijven hun informatie alleen op het wereldwijde computernetwerk publiceren, vat de STE dit niet op als `volledige openbaarheid'. Wettelijk is immers vastgesteld dat een emmissieprospectus of koersgevoelige informatie `algemeen verkrijgbaar' moet zijn. Wie dergelijke informatie via Internet verspreidt moet de gegevens daarom ook in gedrukte vorm bij de toezichthouder blijven inleveren.

Toch geeft de STE toe dat Internet meer is dan een veredelde orderlijn. Door het nieuwe medium ontstaan handelsstructuren waar een toezichthouder moeilijk grip op krijgt.

In de Angelsaksische wereld bestaan zelfs al digitale handelssystemen, zoals Wit Capital of Tradepoint, die door de lokale toezichthouders als beurs worden erkend.

Ook in Nederland zal zo'n virtuele effectenbeurs ontstaan, stelt de STE. Zoddra dit zo is, zal de toezichthouder van geval tot geval bepalen of een website al of niet als beurs moet worden opgevat en dus onder haar wettelijke toezicht valt.

In Nederland wordt Internet op dit moment alleen gebruikt als digitale orderlijn.

De zes aanbieders van zo'n lijn – IMG Holland, Sem van Berkel Securities, Rabobank, Labouchere, ABN-Amro en de Postbank – voldoen aan de eisen van de STE.