Soldaten `Bloody Sunday' mogen anoniem getuigen

De Britse soldaten die in 1972 het vuur openden op een demonstrerende menigte in de Noord-Ierse stad Londonderry mogen anoniem getuigen tijdens een nieuw openbaar onderzoek naar de schietpartij, die dertien mensen het leven kostte en als `Bloody Sunday' bekend werd. Dat heeft het Britse Hooggerechtshof gisteren beslist, nadat andere rechters bepaalden dat de zeventien soldaten hun naam moesten opgegeven. De soldaten, leden van het parachutisten-regiment, zeggen dat zij vrezen doelwit te worden van wraakacties door de IRA als zij hun naam zeggen. Bloody Sunday was een lont in het Noord-Ierse kruitvat. De soldaten zeggen uit zelfverdediging te hebben geschoten. Nabestaanden van de Bloody Sunday-doden hebben woedend gereageerd op de beslissing en houden vol dat de schietpartij moord was.