Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Uitgebreid aandacht voor de ontwikkelingen in Kosovo met o.a. een reportage over speciale internetsites opgezet door hulpverleningsorganisaties om mensen met elkaar te herenigen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Interview: Edward & Sophie. BBC-interview met prins Edward en Sophie Rhys-Jones die morgen in het huwelijk zullen treden. Het gesprek werd half juni opgenomen en vond plaats op de dag dat The Sun topless foto's van Sophie publiceerde. Zij was diepbedroefd over deze inmenging in haar privé-leven. SBS6, 19.00-19.30u.

Netwerk. Reportage over de belangen van de Amerikaanse defensie-industrie en een verslag van een Servische familie die op de vlucht slaag voor de Albanezen in Kosovo. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Onder meer aandacht voor de massagraven in Kosovo en een reportage over het opruimen van de door de Serviërs achtergelaten mijnen. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

TopMan. In deze negende aflevering staat mr. P.J. Kalff van de ABN/AMRO centraal. Hij is sinds 1994 voorzitter van de raad van bestuur. Ned.3, 19.56-20.26u.

De ontdekking. Over de noodzaak nieuwe medicijnen tegen infectieziekten te ontdekken. Misschien biedt de natuur een oplossing. Biologen en farmaceuten zijn bezig het regenwoud te onderzoeken naar nieuwe werkzame stoffen maar eenvoudig is dat niet. Ned.3, 20.26-20.56u.

Full circle with Michael Palin. Herhaling van een serie reisreportages – eerder in 1997 en 1998 door de BBC, Nederland en België uitgezonden – over de reis die acteur en schrijver Michael Palin maakte langs de landen die grenzen aan de Grote Oceaan. De reis begint op het eilandje Diomede in de Bering Straat tussen Alaska en Rusland, gaat via Azië en Zuid-Amerika en eindigt weer in Alaska. Canvas, 21.30-22.20u.

Polterabend in Windsor. Reportage over de voorbereidingen voor het huwelijk van prins Edward en Sophie Rhys-Jones – morgen – in het Britse Windsor. ARD, 21.45-22.15u.

AMUSEMENT

Compilatie Sportpaleis De Jong. In deze uitzending o.a. een hoofdrol voor de modder in de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Ned.3, 19.26-19.56u.

FILM

Buford's Beach Bunnies (Mark Pirro, 1992, VS). Nauwelijks geklede serveersters bepalen toon van komedie over vrouwenangst van toekomstige strandtenteigenaar. RTL5, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Revenge (Tony Scott, 1990, VS). Alom geflopte thriller vol verraad en wraak, van de regisseur van Top Gun. Ex-piloot Kevin Costner beleeft avontuurtje met Madeleine Stowe, de vrouw van corrupte miljonair Anthony Quinn. SBS6, 20.30-22.45u., met reclame.

Dragon: The Bruce Lee Story (Rob Cohen, 1993, VS). Atletische biopic is een hommage aan de krijgskunstenaar en filmster Bruce Lee (1940-1973) en heeft vooral oog voor diens vermogen over tegenspoed te triomferen. Spectaculaire kung fu-demonstraties. Veronica, 21.05-23.20u., met reclame.

AVRO Keuzefilm: Runaway Car (Jack Sholder, 1977, VS), Driving Miss Daisy (Bruce Beresford, 1989, VS) of King Solomon's Mines (Compton Bennett & Andrew Morton, 1950, VS). Ned.1, 21.37-23.14u.

The Principal (Christopher Cain, 1987, VS). Inconsistente tragikomedie waarin James Belushi ironiserend spel ten beste geeft als nieuw hoofd van afgeschreven high school. Hij herstelt de orde en herwint gevoel van eigenwaarde. VRT, 21.55-23.49u.

The Craft (Andrew Fleming, 1996, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 22.15-0.50u., met reclame.

. The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover (Peter Greenaway, 1989, Engeland/Frankrijk/Nederland). Haute-cuisine, lust, afval, bloed en bederf zijn de ingrediënten in Greenaway's elegante en onberispelijk belichte beeldcomposities, waarin hij het verhaal vertelt over restaurant `Le Hollandais', dat gefrequenteerd wordt door een weerzinwekkende, wrede proleet en zijn louche gevolg. Ned.3, 23.17-0.29u.

A Business Affair (Charlotte Brandstrom, 1994, Engeland/Frankrijk/Spanje). Memoires van Britse schrijfster Barbara Skelton stonden model voor driehoeksverhouding tussen schrijversechtpaar (Carole Bouquet en Jonathan Pryce) en uitgever (Christopher Walken). ZDF, 23.45-1.20u., nagesynchroniseerd.

Shogun Mayeda / Journey of Honor (Gordon Hessler, 1992, Japan/Engeland/VS). Internationale coproduktie is conventionele avonturenfilm tegen de achtergrond van het door interne oorlogen geteisterde Japan van de 17de-eeuw. Bijna verslagen warlord stuurt zoon per boot naar Spanje om wapens te kopen. BBC1, 1.15-2.55u.

Il diavolo in corpo (Marco Bellocchio, 1986, It.). Raymond Radiguets roman `Le diable au corps' uit 1923 was vrijwel onherkenbare aanleiding voor de film waarin Bellocchio zijn thema's aan de orde stelt: 1968 en wat er van de idealen van destijds overgebleven is. Tot de met symbolische betekenis overladen personages behoort de bijna-waanzinnige scholiere Maruschka Detmers die voor de vrijheid kiest. ZDF, 1.45-3.35u., nagesynchroniseerd.

Koroshi no rakuin / Branded to Kill (Seijun Suzuki, 1967, Japan). Yakuza-film waarin de brutale stilist Suzuki de genre-conventies ondergraaft en de gangsterwereld geen spoor meer vertoont van de traditionele erecode. Een ervaren killer bewijst zijn professionaliteit in duel met hogere genoteerde collega. BBC2, 1.50-3.30u.

. The Little Princess (Walter Lang, 1939, VS). Ouderwets smakelijke adaptatie van het jeugdboek van Frances Hodgson Burnett en de zesentwintigste film van Shirley Temple, die toen 11 jaar oud was. In afwachting van haar rijke vader is ze ondergebracht op een chique kostschool. Dan komt het bericht dat vader bankroet gesneuveld zou zijn. Morgen, SBS6, 10.40-12.25u., met reclame.