Rede van Greenspan wordt als voorbode rentestijging gezien

De Amerikaanse rente gaat eind deze maand zo goed als zeker omhoog. Dat is de conclusie van economen en beleggers na uitspraken van Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Greenspan deed zijn uitspraken in een verklaring voor de gezamenlijk economische commissie van het Amerikaanse Congres.

De zinsnede van Greenspan waar de markten naar uitkeken was: ,,Als we een defensieve stap kunnen nemen, moeten we dat doen want bescheiden defensieve maatregelen kunnen de noodzaak van drastischer stappen in een later stadium, die bovendien het economisch evenwicht kunnen verstoren, overbodig maken.''

Die uitspraak werd uitgelegd als een beslissing tot het verhogen van de rente. Greenspan zei echter ook dat ,,in de nabije toekomst inflatierisico's zeer beperkt blijven''. Hieruit destilleerden economen en beleggers de volgende conclusie: de rente gaat eind deze maand omhoog met een kwartprocent en daarna gebeurt er volgens de meeste analisten voorlopig niets.