Ramsj

Peter Washington: Bach. Gebonden (met drie cd's). Michon 1996, van ƒ79,90 voor ƒ29,95. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam. Donner Rotterdam. De Boekenmarkt Den Haag.

Naast Bach, liggen ook twee andere `EMI-muziekgidsen' in de ramsj: Mozart en De Piano. Het zijn informatieve boekjes met evenveel aandacht voor het leven van de componisten als voor hun werk. De cd's geven een uitvoerige dwarsdoorsnede van dat werk, aangevuld met een aantal historische opnamen. Zo valt – op de eerste Bach-cd – Albert Schweitzer te beluisteren met een in 1935 opgenomen orgelcompositie (begeleid door het zachte ruisen van de tand des tijds), gevolgd door de legendarische Wanda Landowski die in dat jaar Bachs Chromatische Fantasie voor haar rekening nam. Goede serie.

Elizabeth Wilson: Shostakovich. A life remembered. Gebonden, Faber and Faber 1994, van ƒ91,– voor ƒ29,95. Het Martyrium Amsterdam.

Lijvige biografie van Sjostakovitsj (1906-1975), voornamelijk gebaseerd op interviews met tijdgenoten van de componist. Hoofthema is de dubbele persoonlijkheid van Sjostakovitsj: die van de gehoorzame sovjetburger die het volk met sociaal-realistische muziek moest verheffen, tegenover die van de verbitterde, onzekere man die hij in privé-kring was. Een ontluisterend beeld van het sociale en politieke leven in de sovjettijd.

Ook bij Het Martyrium: Gustav Mahler. The Wunderhorn years, het tweede deel van Donald Mitchells veelgeprezen biografie. In tegenstelling tot het boek over Sjostakovitsj, is deze studie vooral gericht op de muziek. (van ƒ48,80 voor ƒ14,95).

Onno Ydema: Carpets and their datings in Netherlandish paintings 1540-1700. Gebonden, Walburg Pers 1991, van ƒ129,– voor ƒ29,50. Boekhandel Roelants Nijmegen (024-3221734).

Oosterse tapijten vormden in het zestiende- en zeventiende-eeuwse West-Europa het toppunt van luxe. Vandaar dat ze vaak – om iemands sociale status nog eens extra te benadrukken – op portretten werden afgebeeld. Ydema bespreekt een kleine duizend voorbeelden (achterin het boek genummerd opgenomen), en hij doet dat met uiterste precisie en oog voor detail. Mooi uitgegeven specialistische studie.

Linda Barnes: Hardware. Paperback, Atlas 1996, van ƒ34,90 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht.

De vierde thriller van Barnes, deze keer over een reeks gewelddadige overvallen op taxichauffeurs in Boston. Hoofd-persoon is de privé-detective en taxichauffeur Carlotta Carlyle, `het prototype van de nieuwe generatie vrouwelijke private investigators', aldus de recente thrillergids van Vrij Nederland.

Ook bij Steven Sterk: Schending, thriller van Sarah Dunant over een vrouw die door een stalker wordt belaagd. Zorgde in Engeland voor opschudding (van ƒ39,90 voor ƒ9,90).

Erwin Olaf: Chessmen. Ingenaaid, Focus 1993, van ƒ49,50 voor ƒ19,90. Steven Sterk.

De tweede druk van Olafs befaamde Chessmen, een wonderbaarlijke, soms huiveringwekkende reeks van tweeëndertig zwartwitfoto's waarop de stukken van het schaakspel (van pion tot koning) door menselijke modellen worden verbeeld. Veel gehelmde, geboeide of gemaskerde personages, geplaatst in een chaos aan attributen. Bij Steven Sterk is ook Joy, photography by Erwin Olaf, een uitgebreide keuze uit het werk van de fotograaf, variërend de series Blacks en Bodyparts, tot zijn journalistieke werk voor o.m. Vrij Nederland. (van ƒ89,50 voor ƒ39,90).

Adam Lebor: A heart turned east. Gebonden, Little, Brown and Company 1997, van ƒ72,20 voor ƒ17,50. Scheltema Amsterdam. Donner Rotterdam.

Spannende speurtocht onder de moslims in Europa en Amerika, op zoek naar de zeggingskracht en betekenis van de islam in de jaren negentig. Een tiental groepen komt aan bod: moslim-soldaten in Bosnië, Turkse rap-muzikanten in Berlijn, Frans-Algerijnse kunstenaars in Marseille, islamitische dissidenten in London (`now the intellectual capital of the Arab world'), zwarte Amerikanen die zich tot de islam hebben gewend. `Contemporary journalism at its best,' oordeelde een recensent over deze reportages.

Sabine Schulze (red.): Goethe und die Kunst. Gebonden, Hatje 1994, van ƒ162,50 voor ƒ65,– Premsela Amsterdam.

Prachtig uitgegeven boek (met op de voorkant het strenge, geleerde hoofd van de meester zelf) over de levenslange band die Goethe met de beeldende kunst onderhield. Aandacht voor Goethes kunstopvattingen, de formidabele collectie van schilderijen, tekeningen en klassieke beeldhouwwerken die hij bezat, zijn voorliefde voor het romantische landschap, en niet te vergeten zijn eigen tekenwerk (waaronder een krachtige `Stürmische See' uit 1787)

P.D.A. Harvey: Medieval maps. Gebonden, Toronto Press 1991, van ƒ96,30 voor ƒ44,50. Nayler & Co, Denneweg 25B Den Haag.

Kaartenexpert Harvey – jarenlang als conservator verbonden aan het Brits Museum – zorgde voor een grondig en liefdevol geschreven overzicht van de middeleeuwse cartografie: vanaf de `mappae mundi' en portolaanse kaarten (kust- en routebeschrijvingen voor de scheepvaart) uit de vroege middeleeuwen tot aan de eerste gedrukte kaarten uit het eind van de 15e eeuw. Fraai geïllustreerd.