Positie van Miloševic zwaar onder druk

Het gist in Servië, waar de oppositie, de nationalisten en de kerk zich tegen Miloševic keren. Maar wie zal de onvrede mobiliseren?

Volgens de officiële Servische media moet het ongeveer als volgt zijn gegaan. De gehate Amerikaanse gezant Robert Gelbard liet zich fêteren in de regeringsvilla van de verafschuwde Montenegrijnse regering. Aanwezig waren ook Servische verraders, die van plan zijn om de democratisch gekozen leiders van Joegoslavië omver te werpen. ,,Zeg maar hoeveel geld jullie nodig hebben'', riep de dikke Amerikaan. ,,Een miljoentje of negen moet genoeg zijn, in dollars natuurlijk'', zo antwoordden de onbetrouwbare oppositieleiders, Voorop natuurlijk Zoran Djindjic, de lafaard die uit angst voor de NAVO-bommen bij zijn Montenegrijnse presidentiële vriendje Djukanovic was gaan schuilen.

De Servische media schilderden de verzamelde oppositie gisteren af als Amerikaanse knechten die voor geld te koop zijn. Zoran Djindjic, leider van de Democratische Partij, bevestigde gisteren in Boedapest dat er inderdaad een ontmoeting heeft plaatsgehad. Meer wilde hij niet kwijt. ,,Er waren mensen uit het buitenland. We hebben het over de politiek gehad, over geld is niet gesproken.''

Inmiddels is duidelijk dat van Servische kant vooral vertegenwoordigers aanwezig waren van de Alliantie voor Verandering, een brede alliantie van partijen die vorig jaar is herrezen uit de puinhopen van de Joegoslavische oppositiebeweging. Met oude gezichten zoals Vesna Pesic en Djindjic, maar vooral ook – althans voor de buitenwereld – betrekkelijk nieuwe, zoals de burgemeester van Niš, Zoran Zivkovic, en oud-generaal Vuk Obradovic. Er zou in Montenegro gesproken zijn over de inrichting van televisiezenders die vanuit Montenegro onafhankelijke berichtgeving naar Servië moeten sturen.

Dat Miloševic bang is zijn greep op het land kwijt te raken, is duidelijk. Hij verscheen deze week maar liefst twee keer in het openbaar, om de overwinning te claimen en een hoopvolle toekomst te schilderen. Dat was opzienbarend voor een leider die zich sinds het najaar van 1997 niet meer in het openbaar had vertoond en alleen handenschuddend op de televisie te zien was geweest. Het bleef dan ook bij die twee dagen. Toen trok de Joegoslavische leider zich weer terug achter de muur die hij heeft opgericht tussen hem en de Servische samenleving.SERVIË