PC-fabrikant Compaq ziet fors verlies

Computerfabrikant Compaq verwacht in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 260 miljoen dollar (555 miljoen gulden). Het verlies vloeit onder meer voort uit de kosten van een grote reorganisatie die Compaq in staat moet stellen meer apparatuur direct aan klanten te verkopen.

Dat is gisteren bekendgemaakt. Benjamin M. Rosen, sinds het vertrek van de Duitser Eckardt Pfeiffer waarnemend bestuursvoorzitter, verklaarde op een telefonische persconferentie dat de reorganisatie verlies van banen tot gevolg zal hebben. Hoeveel kon hij nog niet zeggen. Compaqs zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter ligt volgens Rosen `op schema'.

Compaq, jarenlang de snelstgroeiende pc-fabrikant, is vorig jaar in problemen geraakt. Het bedrijf deed de afgelopen jaren twee grote overnames (Digital en Tandem) en heeft volgens analisten nog altijd moeite deze bedrijven in te passen.

Compaq stuit bovendien op felle concurrentie van pc-makers zoals Dell die hun producten voor een groot deel via Internet verkopen. Met de gisteren aangekondigde reorganisatie wil ook Compaq deze verkoopmethode meer gewicht geven. ,,Met de acties die wij genomen hebben staan we op de drempel van een nieuw Compaq'', aldus Rosen. ,,Dit bedrijf is meer gestroomlijnd, efficiënter en Internet staat er meer centraal.'' Compaq behaalt op dit moment naar eigen zeggen 15 procent van zijn omzet via Internet. Tegen het einde van dit jaar zou dit percentage moeten zijn opgevoerd tot 25.

Op de beurs van New York waren beleggers niet onder de indruk van de maatregelen. Het aandeel Compaq sloot op 22,50 dollar, een winst van 25 dollarcent. Dat bedrag is minder dan de helft van de koers begin dit jaar.

Rosen wilde gisteren geen uitspraken doen over de winst in het derde en vierde kwartaal. Wel gaf hij aan dat de tweede helft van het jaar voor Compaq `uitdagend' zal zijn. ,,Het millenniumprobleem maakt het erg moeilijk om een inschatting te maken van het aankooppatroon van bedrijven'', aldus Rosen. Hij noemde opnieuw de felle prijsconcurrentie opnieuw een probleem voor Compaq. Rosen benadrukte dat de mondiale computermarkt nog altijd snel groeit, maar voegde daaraan toe dat West-Europa te maken heeft met tegenvallers.

Als het reorganisatieplan geheel is uitgevoerd wil Compaq een bedrag van twee miljard dollar op jaarbasis besparen. Compaq zal in de toekomst bestaan uit drie bedrijfsonderdelen: ondernemingen, pc's en consumenten.