Ophorst nieuwe directeur van Cobra Museum

Het Cobra Museum in Amstelveen heeft R.E. Ophorst per 1 juli tot directeur benoemd. Ophorst was onder meer directeur van Koninklijke Ahrend NV. Daarnaast zou hij veel affiniteit hebben met Cobra en tijdgenoten. Hij studeerde ooit drie jaar aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Het Cobra Museum werd sinds 1 januari geleid door de voorzitter van het bestuur, Piet van den Heuvel.

Daarvoor had Cees List, voorzitter van de Karel Appel Foundation, op interimbasis de leiding. Diens contract werd eind vorig jaar niet verlengd na wrijvingen met de belangrijkste bruikleengever van het museum, Karel van Stuijvenberg.

De verhouding tussen de museumstaf en Van Stuijvenberg, die in 1995 zijn omvangrijke Cobra-collectie aan het museum ter beschikking stelde, is delicaat. Volgens het contract bemoeit de in Caracas wonende verzamelaar zich niet met het museumbeleid, de praktijk is soms weerbarstiger. Dat bleek bijvoorbeeld november vorig jaar toen List en kunsthistorica Willemijn Stokvis werken van de inmiddels overleden Nederlandse beeldhouwster Lotti van der Gaag en de Deen Robert Jacobsen in een Cobra-tentoonstelling opnamen. Van Stuijvenberg protesteerde daar heftig tegen en dreigde zijn bruiklenen van de tentoonstelling terug te trekken als het werk van deze kunstenaars niet zou worden verwijderd. Van Stuijvenberg onderhoudt goede contacten met de Cobra-kunstenaars, zo ook met Corneille, van wie algemeen bekend is dat hij Lotti van der Gaag nooit als Cobra-kunstenaar heeft willen erkennen. (ANP)