op-is-tie

Alle beetjes helpen, moet Willem de Vlugt gedacht hebben. Op 4 juni verkocht de voormalig bestuursvoorzitter van verpakkingsfabrikant Van Leer 3.031 aandelen in automatiseerder ICT. Opbrengst: bijna 70.000 gulden.

Een leuk bedrag, ware het niet dat De Vlugt nog geen maand daarvoor maar liefst negen miljoen gulden had geïncasseerd na de verzilvering van een pakket opties op aandelen Van Leer. Had De Vlugt parkeergeld nodig voor zijn tweedehands Ferrari? ,,Hij moet dit een mooi moment gevonden hebben'', vermoedt ICT-bestuurder Schoot. ,,Een moment waarop hij niet over voorkennis beschikte.''

De Vlugt sloeg in mei zijn grote slag nadat het Finse Huhtamäki op zijn bedrijf een bod had uitgebracht. Hij beweerde dat hij belangenverstrengeling had willen vermijden, maar moest nog voor de deal rond was vertrekken.

Het pakketje ICT-aandelen dat De Vlugt twee weken geleden verkocht kreeg hij toegekend uit hoofde van zijn functie als president-commissaris bij dit bedrijf.

Met de verkoop is De Vlugt in goed gezelschap. De directie van ICT verkocht medio maart aandelen ter waarde van 40 miljoen gulden. Eind vorige maand deed voorzitter Quelhorst een pakketje ter waarde van ruim 35 miljoen over aan zijn dochter. ,,Om fiscale redenen'', zegt bestuurscollega Schot. Behalve aandelen heeft De Vlugt van het automatiseringsbedrijf ook een pakket van 6.000 opties gekregen op aandelen van ICT.

Dit druist in tegen de adviezen van de commissie-Peters voor behoorlijk bestuur van ondernemingen. Peters vreest dat commissarissen met opties te veel belang krijgen bij een gunstige koersontwikkeling op korte termijn.

Het optiepakket van deze president-commissaris is een blessing in disguise. Zo lang Willem de Vlugt op zijn opties blijft zitten valt een lucratief bod op ICT niet uit te sluiten.

Michiel van Nieuwstadt