Oor's natte vingers

De elf edities die in de afgelopen 22 jaar verschenen van de Eerste Nederlandse Pop Encyclopedie van het muziekblad Oor nemen bij elkaar zo'n halve boekenplank in beslag. De tijdschriftachtige opzet van de tweejaarlijkse uitgave was enerzijds onvermijdelijk in het licht van de snel veranderende popwereld, maar wekte anderzijds irritatie omdat in elke nieuwe editie belangrijke groepen en artiesten bleken te zijn afgevoerd om ruimte te bieden aan informatie over nieuwe sterren. De redactie probeerde dat op te vangen door in recente edities een index van álle voorgaande boekwerken op te nemen. Al die informatie is nu samengebundeld op Oor's Interactieve Pop-encyclopedie, een cd-rom die `the ultimate pop experience' belooft. Vergeleken bij de papieren versie werden enkele aardige extra's toegevoegd, zoals een filmpje over het bezoek dat The Beatles in 1964 aan Nederland brachten, naast audio- en videomateriaal van enkele van de 19.633 namen die de index telt.

Het beginscherm biedt een vlotte mogelijkheid om te zoeken op artiest, genre, land en uitgelichte onderwerpen als popfestivals en bootlegs, terwijl per artiest lijsten kunnen worden aangeklikt van albums, hits, video's en boeken. Voorts worden duizenden, zo niet miljoenen hyperlinks beloofd, die volgens de toelichting van uitgeverij Softmachine het resultaat zijn van jarenlang monnikenwerk.

Monniken met natte vingers, zo blijkt als er in het lemma Lou Reed wordt gerefereerd aan het tijdschrift Vogue Magazine en we via de hyperlink Magazine worden doorverwezen naar Howard Devoto, Buzzcocks en de groep Magazine die helemaal niets met Lou Reed te maken heeft. Het studentikoze taaltje dat lange tijd onder Oor-scribenten in zwang was (vertel mij wat, ik was één van hen), is aan de rode pen van de eindredactie ontsnapt. Zo refereert het lemma Ramones aan `censuurpruim/second lady Tipper Gore,' een lollig/cryptische aanduiding die door een klik op het woord Gore leidt naar de Nederlandse avantgardegroep Gore en naar Martin Gore van Depeche Mode. Verwarring alom, want wie niet weet wie Tipper Gore is, komt er hier niet achter en wordt zelfs op het verkeerde spoor gezet. Terwijl het typische popjargon van woorden als label (`platenmerk') en live (`in levenden lijve') te pas en te onpas via een woordenlijst wordt verklaard, faalt de op hol geslagen hyperlinkmachine op doorslaggevende punten. Zo komt de Nederlandse groep Krang niet voor in de index of artiestenlijst, maar wordt de groepsnaam wel degelijk genoemd in het lemma dat gewijd is aan Krang-zanger André Manuel. De groep Blondie, onlangs heropgericht en binnenkort te zien op Parkpop, hield volgens informatie uit de zesde editie in 1982 definitief op te bestaan. Het artikel gaat gepaard met een aardige videoclip van Call Me, maar de link met het hoofdstuk Gitaar USA levert niets op, zelfs geen vermelding van Blondie in de artiestenlijst.

Een leuk hebbeding is de Interactieve Pop-encyclopedie beslist, al was het alleen maar om het Beatles-filmpje of om de lange elpeeversie van Get Ready van Rare Earth die er helemaal op staat. Als encyclopedisch naslagwerk faalt de cd-rom echter jammerlijk en wekt men de indruk dat die enorme hoeveelheid informatie weliswaar alfabetisch, maar zonder visie op een hoop is gegooid. Waarom niet wat meer gebruik gemaakt van het multimedia-aspect, door middel van afbeeldingen van hoezen en lijsten met albumtracks onder de discografieën? Kinderziektes wellicht, maar als ik iets over Blondie anno nu wil weten, pak ik liever een goed boek.

Oor's Interactieve Pop-encyclopedie. Voor windows en mac, uitg. Softmachine Publishing, prijs 129,95 gulden.