Ontvoerster Hearst gepakt

Na 24 jaar is een terroriste gepakt die in Minnesota een onopvallend bestaan leidde als moeder en actrice bij een toneelgezelschap

Een Amerikaanse huisvrouw en moeder van drie kinderen is woensdag ontmaskerd als een al 24 jaar voortvluchtige terrorist. In de jaren zeventig was de vrouw lid van het radicale Symbionese Bevrijdingsleger (SLA), een groep die internationaal bekend werd door de ontvoering van miljonairsdochter Patricia Hearst.

In haar woonplaats St.Paul, in Minnesota, leidde de vrouw een onopvallend bestaan als Sara Jane Olson, getrouwd met een arts, moeder van drie dochters (van 12, 17 en 18 jaar) en actrice bij een plaatselijk toneelgezelschap. Maar haar verleden als Kathleen Ann Soliah, die sinds 1975 gezocht werd voor de plaatsing van staafbommen onder twee politie-auto's in Los Angeles, kon ze uiteindelijk niet langer verborgen houden.

Toen Soliah (52) niet ver van haar huis achter het stuur van haar minivan werd gearresteerd, reageerde ze volgens de politie ,,een beetje verrast en een beetje opgelucht''. Haar man, Gerald Peterson, verklaarde tegenover de pers dat hij niets wist van haar verleden. ,,Ik ben volkomen verbijsterd.'' Maar de ouders van Soliah zeiden dat hun dochter haar man jaren geleden al verteld heeft dat ze voortvluchtig was. Ook de politie gelooft dat hij al vijftien jaar op de hoogte was van haar ware naam en achtergrond.

De SLA was een groep radicale studenten uit Californië, die onder leiding van een charismatische voormalige gevangene de omverwerping van de Amerikaanse regering zeiden na te streven. Een zevenkoppige slang was het symbool van de groep.

De ouders van Soliah waren Republikeinen. Hun kinderen groeiden zonder problemen op. Maar eind jaren zestig, toen ze studeerden en er grote demonstraties plaatsvonden aan de universiteiten, kregen ze opeens extreem linkse ideeën. En toen de SLA de 19-jarige Patricia Hearst ontvoerdde, de kleindochter van de krantenmagnaat William Randolph Hearst, hielpen drie van de Soliah-kinderen haar te verstoppen.

De SLA eiste dat de vader van Hearst in ruil voor haar vrijlating 230 miljoen dollar aan voedsel zou verdelen onder de armen. Of Patty Hearst werkelijk een gevangene van de SLA was werd steeds onduidelijker. Kort na de ontvoering bleek ze deel te nemen aan een bankoverval van de groep. Een beveiligingscamera van de beroofde bank filmde haar met een karabijn in haar handen. Nadat de politie haar gevonden had, zat ze twee jaar gevangenisstraf voor de overval uit, ook al beweerde ze zelf dat ze gedwongen was om mee te doen.

Het einde van de SLA kwam toen de politie een huis waar een deel van de activisten zich ophield, zwaar onder vuur nam. Zes SLA-leden kwamen daarbij om het leven. Toen een jaar later staafbommen werden gevonden onder twee politiewagens in Los Angeles, herleidde de politie de bommen (die niet waren afgegaan) tot twee verdachten: Soliah en haar toenmalige vriend James Gilmore, die nog voortvluchtig is. De vingerafdrukken op de bommen komen volgens de politie overeen met die van ,,Sara Jane Olson''.

Een recente rustige periode met weinig misdaad stelde de politie in Los Angeles onlangs in staat om de oude zaak weer op te pakken. Via het internet en gesprekken met familieleden van Soliah wist de politie haar te achterhalen.

In de jaren tachtig heeft Soliah haar ouders een paar keer gezien, maar tien jaar geleden verbrak ze elk contact uit angst dat ze tegen de lamp zou lopen.