NINSK

Toen Ninsk in 1993 werd opgericht, baarde de groep opzien met een ongewone line-up, waarin naast een blazer en een bassist, twee drummers en twee gitaristen waren opgenomen. Opererend als een hecht collectief smeedde de band uiteenlopende muziekstijlen tot een geheel eigen geluid.

Op de nieuwe cd Letters & Signs verkent Ninsk opnieuw de grenzen tussen jazz, blues, country en rock. Het verschil is wel dat het sextet inmiddels is uitgedund tot een kwartet. Een groot voordeel van de kleinere bezetting is dat het geluid op Letters & Signs een stuk transparanter is dan op de titelloze debuut-cd van Ninsk. Oud-bandleden Kai Wolff, Anton Goudsmit en Richard Lems geven nog wel acte de présence in het slotnummer `Lief', maar de door gitaren gedomineerde groove is ingeruild voor subtiele composities met ieder een eigen karakter en sfeer. Componist en bandleider Edwin Wieringa heeft de grootst mogelijke aandacht besteed aan de afzonderlijke partijen, waardoor ieder nummer een collectieve verkenning wordt van ontelbare zijpaden langs een altijd pakkende maar nooit dwingende melodielijn. Zo wordt de weemoedigheid van `Elina' subtiel geaccentueerd door een op de achtergrond zachtjes meehuilende slidegitaar, balanceert `While I'm waiting for the operator to connect me' op de grens tussen luie swing en een amper ingehouden notenexplosie, en wordt `Ouargla' voortgestuwd door een zorgvuldig gedoseerd contrast tussen droge oudklanken en robuste baslijnen.

Ninsk: Letters & Signs (TryTone, 559-003)