Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Infectieziekten

Naar de medicijnman

Rob en Dafne de Jong zijn nog steeds met hun motor-zijspan combinatie op reis rond de wereld. In de zijspanbak reizen honderden kindertekeningen uit Nederland en 26 andere landen mee, waaronder ook die van lezers van de Kinderpagina. Dit bericht van beide wereldreizigers komt uit Zambia, een land in het zuiden van Afrika.

Ik wou dat ik weer eens lekker ziek was, heb ik wel eens gedacht toen ik nog op school zat. Lekker lang in bed blijven en door m'n moeder verwend worden. Niets hoeven doen, alleen waar ik zelf zin in heb. Een weekje of zo.

In Afrikaanse landen als Zambia en Malawi is dat wel even anders. In de kleine huisjes, die vaak van gevlochten takken en modder gemaakt zijn met een golfplaten of rieten dak, slapen de mensen veelal op een gevlochten mat. Er staat geen telefoon in de gang waarmee de dokter opgebeld kan worden. Ook het ziek zijn is anders. Wat bij ons lijkt op een simpele griep is hier vaak malaria en een beetje diarree kan ook cholera zijn. En dan natuurlijk de ziekte aids, die hier iedere dag meer slachtoffers maakt.

Op de markt in de stad zit de medicijnman in zijn kraam voor raad en daad, tegen betaling natuurlijk. Voor hem staan allerlei flesjes met geneeskrachtige drankjes erin. In rieten mandjes liggen stukken boomwortel en schors en een allergaartje aan kruidjes, takjes en poedertjes van het een of ander. Bladeren hangen samengebonden te drogen.

De medicijnmannen leren hun vak niet op de universiteit, zoals dokters in Nederland. De wetenschap wordt van vader op zoon doorgegeven, maar het komt ook voor dat ze andere leerlingen aannemen. Veel medicijnmannen zeggen dat ze in contact kunnen komen met hun wijze voorvaderen, die helpen met het stellen van de diagnose en behandeling van een zieke. Maar de medicijnman wordt ook voor allerlei andere belangrijke dingen geraadpleegd, waardoor hij heel veel macht heeft. Een medicijnman wordt in het Engels witchdoctor, een heksendokter genoemd, omdat hij drankjes maakt die voor ons net toverdrankjes lijken: brouwseltjes met vreemde ingrediënten, die aan tovenarij doen denken.

In Zambia bezoeken we het weeshuis van zuster Mariola. De vader en moeder van Myaja (7) zijn allebei aan aids gestorven. Myaja woont op een speciale afdeling van het weeshuis, samen met andere kinderen die allemaal met het HIV (aids) virus besmet zijn. Ze is altijd erg moe en ze heeft zweren over haar hele lichaam, die iedere dag opengeprikt en gereinigd moeten worden, wat veel pijn doet. Er bestaat geen medicijn om aids te genezen. Hoe lang zal ze nog leven?

In een lokaaltje in het ziekenhuis hebben we onze wereldkaart en tekeningen uit veel landen waar we geweest zijn opgehangen en praten met de kinderen over de wereld. Myaja vindt het leuk om de Nederlandse tekeningen te zien, maar schudt haar hoofd als we vragen of ze ook op reis zou willen. Ze tekent mooie bloemen op haar vel papier en besluit dan toch dat ze alle kinderen in de wereld wil laten weten hoeveel ze van zuster Mariola houdt en pakt een nieuw blaadje.

Misschien willen jullie Myaja en de andere kinderen bij haar op de afdeling een kaartje sturen? Dat kan. Het adres is: Kasisi Childrens Home, P.O. Box 33441, Lusaka, Zambia, Afrika.

Wil je je tekening ook op wereldreis sturen? Maak een tekening over jezelf of over Nederland op A4 formaat. Stuur die naar De Wereld op een Kindertekening, Rob en Dafne de Jong, p/a Motorverhuur Rotterdam, Van 't Hoffstraat 31, 2991 XP Barendrecht. Zij sturen de tekeningen door aan Rob en Dafne, die ze aan kinderen in Afrika geven en erbij vertellen. Ze steunen ook SOS-kinderdorpen.