Literatuur

Alex van Warmerdam: Adel Blank. Thomas Rap, 131 blz. ƒ25,–

Tekst van het achtste theaterstuk dat Alex van Warmerdam schreef voor zijn eigen gezelschap De Mexicaanse Hond. Over de voorstelling die dit voorjaar te zien was en vanaf begin september wordt herhaald, schreef Pieter Kottman: `De ook al op papier ijzersterke bezetting weet weg met Van Warmerdams uit het lood hangende realisme. De timing van het spel is adembenemend; de voorstelling angstaanjagend grappig. (15.4.99)

Anne Vegter: Harries hoofdingang. Querido, 63 blz. ƒ37,50

Samen met illustratrice Geerten Ten Bosch maakte Anne Vegter na De dame en de neushoorn en Verse bekken! opnieuw een boek dat niet eenvoudig in een genre is onder te brengen. Dit keer in een zeer korte verhalen een kennismaking met Harrie, een man die gewend is in de schaduw te opereren.

Xandra Schutte: Maskerade. De Bezige Bij, 242 blz. ƒ39,50

Van de hand van Vrij Nederland-redacteur Xandra Schutte (1963) beschouwingen over de vervagende grenzen tussen het mannelijke en het vrouwelijke, tussen kunst en kitsch, tussen ernst en spel en de vraag naar de eigen identiteit. De bewerkte en herziene essays verschenen eerder in De Groene Amsterdammer, De Gids en Lust & Gratie.

Ruben van Gogh: De hemel in, de hemel uit. Prometheus, 64 blz. ƒ29,90

`hou je vast aan iets,/ val niet uit elkaar,/ laat losse gedachten losse gedachten,/ atomen atomen, dromen dromen/ vraag niet langer af/ waar je uit zult komen/' Nieuwe dichtbundel van Ruben van Gogh, die in 1996 debuteerde met De Man van Taal. Solange Leibovici: Spelen dat je dood bent. Aspekt, 190 blz. ƒ34,90 Essays over literatuur en psychoanalyse, waarin Leibovici laat zien hoe onbewuste fantasieën ten grondslag liggen aan de literaire en filosofische constructies in het werk van beroemde Franse auteurs als Verne en Beauvoir.

Marie Desplechin: Zonder mij. Vert. Floor Borsboom (Sans moi), Anthos, 231 blz. ƒ34,90

Roman van de Franse schrijfster Marie Desplechin over twee heel verschillende jonge vrouwen die een Parijs' appartement delen. Genomineerd voor de Prix Goncourt. Isle van der Velden over haar debuut Trop sensibles: `Met haar vermogen om het absurde bloot te leggen in alledaagse situaties, haar droge manier van vertellen en de afwezigheid van moraal plaatst Desplechin zich in de traditie van Amerikaanse verhalenvertellers als Raymond Carver en Dorothy Parker.' (CS 1.3.96)

Jean-Paul Kauffmann: De donkere kamer van Longwood. Vert. Edu Borger (La chambre noire de Longwood). De Arbeiderspers, 267 blz. ƒ39,90

`Het was zo zwaar, zo verschrikkelijk dat er geen woorden zijn om de werkelijke situatie te beschrijven', zei Jean-Paul Kaufmann (1944) in een interview in deze krant. Hij werd van 1985 tot 1988 in Libanon gegijzeld. De behoefte aan afzondering en zijn gijzeling te verwerken brachten hem naar Sint Helena, het eiland waar Napoleon was verbannen. Reconstructie van de vijfeneenhalf jaar die Napoleon er als gevangene tot zijn dood in 1821 doorbracht.

David Yallop: Goddeloze allianties. Vert. Marijke Koekoek (Unholy Alliance), Van Gennep/Van Halewyck, 381 blz. ƒ39,90

Thrillerdebuut van onderzoeksjournalist David A. Yallop, die bekendheid kreeg met In God's Name waarin hij stelde dat Paus Johannes Paulus I in 1978 door de maffia is vermoord en met zijn recent verschenen De voetbalmaffia, waarin hij corrupte praktijken in de voetbalwereld aan de orde stelt. Zijn nu verschenen thriller speelt zich af in de Venozolaanse drugswereld en laat zien dat alleen de drugsmaffia, met het oog op de marktwerking, gebaat is bij het bestaande verbod op drugs.

Marina Tsvetajeva: Werken. Vert. Margriet Berg, Marko Fondse, Anne Stoffel en Marja Wiebes, Van Oorschot, 768 blz. ƒ85,–/ na 9 augustus ƒ99,–

Het vijftigste deel in de Russche Bibliotheek biedt een overzicht van het gehele poëtische oeuvre van Marina Tsvetajeva (1892-1941). De vier vertalers werkten ruim vijf jaar aan deze omvangrijkste vertaling van haar werk.