Kinderjournalisten praten met de koningin

,,Ik dacht dat de koningin naar de Spaarndammerbuurt kwam om ons jaloers te maken,'' zegt Janine Wimmers (12 jaar) uit Amsterdam. ,,Want zij is heel rijk, en wij zijn arm. Maar m'n moeder zei dat een bezoek van de koningin een hele eer is voor de buurt. Toen vond ik het toch wel leuk.''

Koningin Beatrix kwam vorige week naar de Spaarndammerbuurt om de Nationale Straatspeeldag te openen. En ook om te praten over het verkeer. De buurt heeft verkeersdrempels gekregen, om de auto's af te remmen. De straten zijn daardoor iets veiliger geworden. Dat was wel nodig ook, anders konden de kinderen niet buiten spelen.

Janine zat tijdens het bezoek van Beatrix in de 'kinderpersgroep'. De kinderen in die groep speelden voor journalisten. Ze moesten alles wat belangrijk was opschrijven. Later moesten ze hun aantekeningen uitwerken in een verslag. En ze moesten foto's maken. Normaal gesproken stellen journalisten veel vragen. Maar de kinderpersgroep mocht de koningin geen vragen stellen. Ook mochten ze niet precies opschrijven wat ze zei. Je mag de koningin niet citeren, zoals dat heet.

Janines klasgenoot Santino Coutinho (12 jaar) legt uit waarom dat niet mag: ,,Als je de koningin zou vragen wat ze van onze nieuwe verkeersdrempel vindt, zegt zij misschien dat ze hem mooi vindt. Maar een chauffeur vindt die drempel helemaal niet mooi, omdat hij iedere keer moet remmen. Dus hij is dan kwaad dat Beatrix dat heeft gezegd. Daarom mag ze niets zeggen. De koningin moet van iedereen zijn.''

Janine stelde per ongeluk toch een vraag aan Beatrix. Ze vroeg of ze wel eens televisie keek. De koningin antwoordde dat ze liever naar de radio luistert. Jacco Putters (11) weet waarom: ,,Misschien heeft ze slechte ogen.''

De koningin kwam eerst naar buurthuis Het Verzet. Ze bezocht daar het computerlokaal. ,,De koningin zei dat ze niet goed met computers kan omgaan,'' schrijft Janine na afloop in haar verslag. ,,Ze heeft van mijn klasgenootje Queeny Muis een cd-rom gekregen. Wij hopen dat een van haar zoons haar uit kan leggen hoe de CD-ROM werkt.''

Even later stapte de koningin in een busje. Daarmee reed ze door de buurt. Anni Mia (12 jaar) rende achter het busje aan om Beatrix te fotograferen. De koningin vroeg toen aan de chauffeur of hij even wilde stoppen. Anni mocht instappen om een foto te maken. ,,Anni kwam in de bus en zei: Lachen,'' schreef Janine in haar verslag. ,,De koningin en de hofdame lagen daarom in een deuk.''

Janine vond de koningin erg opgewekt. Ook was het leuk dat ze zo geïnteresseerd was in het verhaal van de kinderen.

Santino: ,,Ik dacht van tevoren dat de koningin alleen maar kwam, omdat ze op de televisie wilde komen. Dat was ook zo, maar ze kwam ook echt voor de veiligheid van de kinderen.'' Santino zou zelf nooit koning willen zijn. ,,Dan zit je maar in je paleis niets te doen. Je mag nooit naar buiten zonder bodyguards. Dat is niets voor mij. Ik blijf liever wie ik nu ben.''