Judith Belinfante (PvdA)

Judith Belinfante (PvdA)

,,Ik heb laatst een amateurvoorstelling gezien in de Westergasfabriek van Orpheus en Ondine, met drie beginnende jonge zangeressen. Zeer ontroerend. Cultuur is meer dan alleen podiumkunsten. Je moet er ook de opvoeding bij betrekken. Of het bewaren van cultureel erfgoed. De hondderduizenden vrijwilligers die oudheidkamers, kleine musea of oude kastelen in stand houden, doen ook aan cultuur. Ik lees graag boeken die mij meenemen in culturen die ik niet ken, zoals de Koningin van Paramaribo van Clark Accord. Het probleem van de dubbele identiteit van migranten en hun kinderen fascineert me, zoals bij de joden vroeger. Je doet mee aan de overheersende Nederlandse cultuur en je hebt een deel van jezelf. In het cultuurbeleid moet daar oog voor zijn.''

Harry van Bommel (SP)

,,Ik houd van film, van muziek en van toneel. Maar het het meest van ballet, daar zit alles in: theater, beweging, vormgeving. Mijn vriendin is beeldend kunstenaar en was danseres. Eigenwijze kunst moet mogelijk zijn, ook al is het voor een elite. Dat is een beladen woord, maar een kleine groep is ook belangrijk. Toch moet je oppassen met je eigen affiniteiten, die kunnen je blik vertroebelen bij een politieke beoordeling. Ik vind het onderwijsbeleid minstens zo belangrijk als cultuurbeleid. Je moet het cultuurbesef in het openbaar onderwijs stimuleren. In de grote steden is meer dan de helft van de jeugd van allochtone afkomst. Daar ligt een taak voor de lokale overheden. Alles wat je in het basisonderwijs voedt, komt later tot bloei.''

Boris Dittrich (D66)

,,Ik houd van modern ballet, het Nederlands Dans Theater, van klassieke muziek en van film. Ik let op kwaliteit en oorspronkelijkheid. Kunst moet dingen kunnen ontdekken, de boel op zijn kop zetten, de samenleving een spiegel voorhouden. Taal is ook cultuur, een belangrijk bindmiddel. Vandaar dat ik Van der Ploeg gevraagd heb zijn invloed aan te wenden bij de NOS om een Nederlandstalig liedje in te zenden naar het Songfestival.''

Atzo Nicolai (VVD)

,,Ik heb op het ministerie van OCW gewerkt en ben secretaris geweest van de Raad voor Cultuur. Kunst is mijn hobby. Als kunstliefhebber geloof ik in de kracht van kunst zelf en ben ik beducht voor pressie. Met de gedachte dat je allochtone kunstuitingen anders zou moeten beoordelen dan autochtone ben ik het niet eens. Als overheid moet je pal staan voor kwaliteit. Als je niet oppast, gaat het alleen om nieuw, multi-culti en jong. Als ik een tijd op reis ben, en niet naar muziek kan luisteren, of naar het theater kan, dan krijg ik er een haast fysieke behoefte aan. Ik kan daar echt naar snakken.''

Marry Visser-Van Doorn(CDA)

,,Het is beter zelf mondharmonica te spelen, dan naar Bach te luisteren - dat is een uitspraak van Godfried Bomans waar ik achter sta. Ik ben opgegroeid met orgelmuziek. Als mijn vader van zijn werk kwam, werd hij een ander mens als hij het orgel ging bespelen. In wat ik mooi vind, ga ik op mijn gevoel af. Ik vind dat kunst uitdagend moet zijn. Ik was erg onder de indruk van Aïda, door de Reisopera, omdat de handeling verplaatst was naar het fascistisch Italië van de jaren veertig. Er waren veel jongeren, wat Van der Ploeg zo graag wil. Alsof een zaal vol grijze hoofden slecht is. Ik ga graag en veel naar musea. Ik houd van Vermeer en van Chagall. In de vrouwenorganisaties waar ik voorzitter van ben, heb ik literaire clubs opgericht. Op mijn nachtkastje in Den Haag ligt nu IM van Connie Palmen.''

B.J. van der Vlies (SGP)

,,Ik ben één met mijn orthodox-christelijke achterban. Ten opzichte van podiumkunsten die provoceren en conflicteren met de Bijbelse normen en waarden, hebben wij grote reserves. Mijn deelneming aan dat segment is nihil. Ik hanteer een brede definitie van cultuur, van historische bouwkunst, voorwerpen uit het verleden tot eigentijdse musea. Ik houd ervan door oude stadjes te lopen, zoals Elburg, Gouda of Delft. Te kijken naar het landschap met zijn molens en oude monumenten aan de horizon. In mijn gezin wordt veel muziek beoefend. Mijn dochter speelt panfluit. Het meest geniet ik van orgelmuziek. Ook lees ik graag een goed boek.''