Internationale beurzen

LONDEN

Slechts 2 punten bleef de FTSE-index vanmorgen verwijderd van zijn record van 6663,8 punten van vier mei van dit jaar. De gunstige stemming op de beurs kwam niet alleen door het goede nieuws uit de VS, waar de financiële markten al twee dagen in juichstemming zijn. Ook de gelijktijdige afloop van optie- en termijnseries zorgde voor veel beweeglijkheid, die zich uitte in flinke koerssprongen. De FTSE-index stond 1 procent hoger, op 6561,8 punten rond het middaguur.

FRANKFURT

Frankfurt gaf vrijwel het zelfde beeld te zien als Londen. Ook hier liepen vandaag diverse optie- en termijnseries af, en gaf Wall Street een flinke impuls. De DAX-index stond 1,2 procent hoger dan het slot van gisteren en vond een deel van het optimisme in de verwachting dat New York vanmiddag sterk zou openen. De termijnhandel in de Amerikaanse S&P-index wees daar op.

PARIJS

De Franse aandelenmarkt deed het vanmorgen rustiger aan. De CAC-index steeg met 0,6 procent tot 4537 punten. Defensiegigant Thomson maakte bekend 1 miljard euro aan orders van de luchtvaartshow in Parijs te hebben overgehouden, en zag dat beloond met een koersstijging van 2,7 procent.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen licht lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde daalde met 39,19 punten (0,22 procent) tot 17.431,26. De beurs was aanvankelijk duidelijk hoger, onder invloed van de verdere koersstijgingen op Wall Street, maar kon de winst niet vasthouden.

De beurs in Hongkong was gesloten, in Zuid-Korea steeg de koersindex met 0,65 procent. De aandelenkoersen in Australië sloten gemiddeld 0,2 procent hoger.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren hoger gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 56,68 punten (0,52 procent) tot 10.841,63. De beurs opende duidelijk lager, maar uitspraken van president Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale banken zorgden voor een ommekeer. Greenspan liet doorschemeren dat de Fed op de vergadering van eind deze maand waarschijnlijk besluit tot een bescheiden renteverhoging als preventieve maatregel tegen inflatiegevaar. De beurs is nooit blij met een hogere rente, maar leek er door Greenspan van overtuigd te worden dat die nu nodig is om het inflatiespook buiten de deur te houden.

Dat de rente omhoog zou gaan, was al ingecalculeerd. De obligatiekoersen gingen na de uitspraken van de Fed-president flink omhoog en trokken de aandelen mee. Grootste winnaar van de fondsen in de Dow-Jonesindex was aluminiumproducent Alcoa met een koersstijging van 3,75 procent.