Geen hoger tarief sociaal advocaat

. Er komt geen hogere uurvergoeding voor sociaal advocaten. Staatssecretaris Cohen (Justitie) zegt hiervoor geen geld te hebben. Dit bleek gisteren in een overleg tussen de Tweede Kamer en de staatssecretaris. Zowel de hele Tweede Kamer als Cohen hadden een hogere uurvergoeding op zijn plaats gevonden.

Nu verdienen sociaal advocaten 125 gulden per uur. Cohen heeft voorgesteld dat te verhogen tot 131 gulden, maar deze verhoging werd door de Tweede Kamer en de Nederlandse Orde van Advocaten veel te gering gevonden. Ook Cohen noemde de vergoeding ,,geen riante''. GroenLinks-woordvoerder Rabbae vond een verhoging van zes gulden ,,eigenlijk een belediging door het kabinet'' voor de sociale advocatuur.

De sociaal advocaten willen een verhoging van het uurtarief naar 180 gulden. Dit kost 150 miljoen gulden per jaar. Als die verhoging er niet komt zal over een aantal jaren de sociale advocatuur niet meer bestaan, omdat jonge advocaten dan voor de commerciële praktijk kiezen, stelt de Vereniging van Sociaal Advocaten Nederland (VSAN).

Ook de Kamerleden vrezen dat. ,,Er is nauwelijks droog brood in te verdienen'', zei VVD'er Vos. Dittrich (D66), zelf sociaal advocaat geweest, vertelde hoe hij een tijdje geleden voor een groep rechtenstudenten stond. Hij vroeg wie van de studenten de advocatuur in wilde. Er gingen tweehonderd vingers omhoog. Op de vraag hoeveel er de sociale advocatuur in wilden stak niemand de vinger omhoog. ,,Het is treurig gesteld met de sociale advocatuur'', concludeerde Dittrich. ,,Het is keihard werken voor een hongerloon. Vaak heb je ook te maken met heel emotionele zaken.''

De coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 en oppositiepartij CDA willen dat in de volgende begroting een verhoging van de uurvergoeding tot 150 gulden is geregeld door Cohen. GroenLinks en de SP willen direct een verhoging tot 180 gulden, maar ze zullen een motie met een verhoging tot 150 gulden steunen. Ook omdat de andere partijen hebben gezegd de verhoging tot 150 gulden per uur te zien als een tussenstap naar 180.

Om hun wens kracht bij te zetten, kwamen gisteren zo'n honderd sociaal advocaten naar Den Haag om te demonstreren voor een beter inkomen.

Een jaar geleden sprak de Kamer ook over de sociale advocatuur met toenmalig staatssecretaris Schmitz. Ook toen maakte de Kamer zich sterk voor een verhoging van de uurvergoeding. Een motie van die strekking werd door alle fracties gesteund, behalve de VVD die zich gisteren wél sterk maakte voor een hoger tarief.