G8 in Keulen optimistisch bijeen

In Keulen vergadert de G8. Tevredenheid alom: vrede en economische voorspoed. Maar met de Russen is er nog geen akkoord over Kosovo.

Wanneer de politieke leiders van de zeven belangrijkste industrienaties plus Rusland (G8) vanavond in het Romeins-Germaanse museum in Keulen aan tafel schuiven voor het diner, zal kanselier Gerhard Schröder ze goed geluimd toespreken. De oorlog in Kosovo is voorbij – ook al moeten de Russische president Jeltsin en zijn Amerikaanse collega Clinton de laatste plooien over het commando nog gladstrijken. Er zijn geen acute financiële branden te blussen. En volgens de kanselier wijst veel er op, dat de economische top samenvalt met een nieuwe opleving van de wereldeconomie.

Schröder toonde zich tijdens een toelichting in het parlement in alle opzichten optimistisch. De kanselier kreeg zoveel complimenten over de diplomatieke rol van Duitsland – als voorzitter van de Europese Raad – in de Kosovo-crisis, dat hij nog even op de golven van het succes wil surfen voor door financiële problemen in eigen land volledig te worden opgeslokt.

Opnieuw stond hij stil bij Kosovo. De G8 mag jaarlijks vooral over economische thema's gaan, de Kosovo-crisis maakt duidelijk dat de industrielanden ook op buitenlands politiek terrein steeds meer verantwoordelijkheid op zich nemen, zei Schröder. Hij zal de leiders in de Domstad voorhouden dat ze optimistisch kunnen zijn over de ontwikkelingen in Kosovo. De enthousiaste ontvangst van de binnenrukkende soldaten door de bevolking maakt duidelijk dat de mensen volgens de kanselier weer een perspectief hebben.

Op economisch terrein zal Schröder zijn collega's duidelijk maken dat de rood-groene regering alles gelegen is aan de stabiliteit van de euro. Kritische waarnemers mogen met ingehouden adem kijken naar de aanhoudende koersdaling van de euro, Schröder meent dat er geen reden is tot bezorgdheid. Met een daling van de rente tot 2,5 procent heeft de ECB alle seinen eenduidig op groei gezet, zonder dat dit tot inflatie leidt.G7-top

    • Hans Buddingh'
    • Michèle de Waard