Financiële concerns zetten toon

Banken en verzekeraars voerden vanochtend de Amsterdamse effectenbeurs aan. De financiële waarden lagen goed in de markt onder invloed van een voorzichtig oplopend rentepeil. Aan kop ging Aegon met een winst van 2,50 euro op 77,80. Daarnaast stegen ABN Amro (plus 0,7 procent) en bankverzekeraar ING (1,6 procent). De index noteerde tegen het middaguur een winst van 5,79 punten op 578,60.

Ook Elsevier trok vanochtend de aandacht van beleggers. Eerder deze week had president-commissaris Morris Tabaksblat in de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal aangegeven fusie of overname van de Brits-Nederlandse uitgever Reed Elsevier niet uit te sluiten. De koers van Elsevier steeg 45 eurocent naar 12,10.

Elsevier behoorde tot de weinige fondsen waarin de omzet relatief groot was. Want hoewel vandaag de opties aflopen, beleefde de beurs een rustige ochtend. Ook in nieuwkomer Libertel bleven de omzetten opvallend hoog. De drukke handel zorgde er niet voor dat de koers van het mobiele-telefoonbedrijf opveerde. Het aandeel Libertel, drie dagen geleden voor 21 euro naar de beurs gebracht, bereikte tegen de middag een koers van 18,75 euro. Dat is 0,45 euro minder dan het slot van gisteren.

Bij de grotere fondsen bedroegen de koersverschillen zelden meer dan een volle euro. Buiten verzekeraar Aegon lukte dat eigenlijk alleen bij DSM, die een euro steeg naar 104,10.

Bij ASM Lithography was de vaart eruit. De koers brokkelde met een eurodubbeltje af op 54,70. Gisteren won de toeleverancier aan de chipindustrie nog 2,3 procent, nadat een Amerikaanse analist zijn verwachtingen voor het Veldhovense bedrijf had verhoogd.

Kleinere hightech-fondsen boekten wel vooruitgang. Dat was onder meer het geval bij Hitt, Cardio Control, UCC, Tas en Astra Informatica. Baan stond de hele ochtend op verlies. Handelaren spraken van een `technische correctie', na de koerswinst eerder deze week.