Europa wil veilige tunnels

Na twee zware ongevallen in tunnels overweegt de Europese Unie standaardnormen op te stellen voor de verkeersveiligheid. De Europese Commissie is gevraagd hiervoor het voorbereidende werk te doen. In de tweede helft van dit jaar zullen de Europese verkeersministers besluiten of er zulke normen moeten komen. Ze hebben dit initiatief gisteren genomen op hun vergadering in Luxemburg.

De EU is op zoek naar een aanpak die herhaling van recente ongelukken in tunnels in Oostenrijk en Zwitserland, waarbij tientallen doden vielen, moet voorkomen. Met Zwitserland, dat geen deel uitmaakt van de EU, zal de Europese Commissie overleggen over samenwerking bij het opstellen van de normen.

Volgens minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) is ook blijvende aandacht nodig voor een verbetering van het rijgedrag. Het ongeluk in Oostenrijk was een rechtstreeks gevolg van het rijden met hoge snelheid in een tunnel met verkeerslichten. In de marge van de vergadering bleek belangstelling voor een Nederlandse vinding die een betere bestrijding van tunnelbranden mogelijk maakt.