Eurolijsttrekkers staan alleen tegen Bolkestein

De Europese lijsttrekkers van PvdA, CDA en D66 hebben zich uitgesproken tegen toetreding van de VVD'er Bolkestein tot de Europese Commissie. Hun partijleiders delen die opvatting niet.

Ze waren en ze zijn tegen de voordracht van oud-VVD-leider Bolkestein als Europees Commissaris. De lijsttrekkers van PvdA, D66 en CDA bij de Europese verkiezingen zouden wel betere kandidaten weten, zeiden ze onlangs in campagnetijd. Hun partijen hebben anders besloten. Het kabinet maakt naar verwachting vandaag de voordracht van Bolkestein bekend.

CDA-lijsttrekker Maij-Weggen heeft binnen haar partij weinig steun gekregen voor haar afkeuring van Bolkestein. Politiek leider De Hoop Scheffer heeft vanmorgen aangekondigd dat hij zich ,,zeker opstelt achter de kandidatuur van Bolkestein''. Hij toont zich mild over de vermeende Euro-scepsis van de liberale kandidaat. ,,Naar mijn idee begint bij hem het licht door te breken.'' CDA-voorzitter Van Rij heeft gisteravond op een spreekbeurt in het Brabantse Sint Anthonis eveneens steun voor Bolkestein uitgesproken. ,,Europa is geen onbekend terrein voor hem'', aldus Van Rij. ,,Bovendien lijkt het mij redelijk dat de VVD zelf haar eigen kandidaat naar voren mag schuiven.''

Maij-Weggen bestrijdt niet dat de VVD met recht de Europese Commissiepost heeft opgeëist. ,,De nieuwe Commissie moet natuurlijk in zekere mate de politieke verhoudingen in Europa weerspiegelen'', zegt Maij-Weggen. ,,Nederland is nu het enige EU-land met liberalen in de regering, dus dat pleit voor een Nederlandse liberaal. De VVD is in Nederland een grote partij en heeft nog nooit een Commissaris geleverd. Dat zijn allemaal argumenten voor een Nederlandse VVD'er in de Commissie. Het enige probleem is: Bolkestein is niet de geschikte kandidaat'', aldus Maij-Weggen.

Het is, zegt Maij-Weggen, ,,geen probleem'' dat politiek leider De Hoop Scheffer en partijvoorzitter Van Rij haar niet steunen in de afwijzing van Bolkstein. ,,Dat moet kunnen in een volwassen partij.'' Over dit verschil van inzicht heeft zij ,,wel eens gesproken'' met de Nederlandse partijleiders, maar ,,een echt diepgravend gesprek'' hierover is met hen nooit gevoerd. ,,Ach, er zijn belangrijker onderwerpen'', meent Maij Weggen.

Euro-lijsttrekker Max van den Berg van de PvdA heeft zich de afgelopen weken via diverse media teweergesteld tegen de kandidatuur van Bolkestein. De besluitvorming binnen zijn eigen partij heeft hij daarmee niet kunnen beïnvloeden. Van den Berg is wegens een korte vakantie niet bereikbaar. Volgens zijn woordvoerder onthoudt hij zich ook van ieder commentaar totdat het kabinet met een besluit naar buiten treedt.

D66-lijsttrekker Lousewies van der Laan is het ,,uit principe al niet eens met de achterkamertjes-achtige manier'' waarop EU-landen hun kandidaten te selecteren. Maar kritiek op de eigen D66-ministers, die in Nederland medeverantwoordelijk zijn voor de voordracht van Bolkestein, wil ze daarmee niet leveren. ,,In september zal ik bij de hoorzittingen in Straatsburg mijn vragen stellen aan Prodi en aan de nieuwe Commissieleden. En verder valt dit hele proces op dit moment niet of nauwelijks te beïnvloeden. Dat stuit me tegen de borst, maar we moeten ook realistisch zijn.''