`Duitsers delen sector met Russen'

De Duitse minister van Defensie Scharping wil de Duitse sector in het zuiden van Kosovo met de Russen delen en het commando om het half jaar laten rouleren. Hij overlegt hierover met de Russische militaire top in Moskou.

Volgens Berliner Zeitung, die bronnen bij het Duitse ministerie van Defensie citeert, zou het aantal Russische troepen tussen de 2.000 en 2.500 man bedragen, aanmerkelijk minder dan het aantal van 8- tot 10.000 dat tot dusver is genoemd. De gesprekken van Scharping zouden in nauwe afstemming met de NAVO plaatshebben.

Volgens president Clinton komt er vandaag een akkoord over de rol van Russische troepen in Kosovo. De Russische en Amerikaanse ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken hebben hun onderhandelingen vanochtend voortgezet. De Amerikaanse ministers vertrekken in de loop van de middag naar Brussel, waar ze de ministers van de NAVO-lidstaten informeren. De kans bestaat dat met de aankondiging van een overeenkomst wordt gewacht tot zondag, wanneer Clinton zijn ambtsgenoot Jeltsin in Keulen ontmoet bij een bijeenkomst van de G8.

In Kosovo zette gisteren de exodus van Servische burgers door, terwijl Albanese vluchtelingen vanuit het zuiden de provincie binnenstroomden. Het aantal uitgeweken Serviërs wordt op 40.000 tot 50.000 geschat.

Patriarch Pavle, het hoofd van de Servisch-orthodoxe kerk, sprak gisteren een menigte van duizenden Serviërs toe bij de kerk van Gracanica.

Volgens bisschop Artemije, die onlangs uit Prizren vluchtte, hebben Albanezen twee kloosters in brand gestoken: het klooster van St. Marcus in Korisa en het klooster van de Heilige Drieëenheid bij Musustiste. UÇK-strijders hielden het klooster van Devic van zondag tot woensdag bezet, vernielden ikonen en kerften slogans in fresco's. De strijders zouden schijn-executies hebben uitgevoerd en een jonge non hebben uitgekleed.

(AFP, AP, Reuters)