Doema verwerpt belastingwet

Het door de communistische fractie gedomineerde Russische parlement, de Doema, heeft gisteren een belastingwet verworpen die deel uitmaakt van het economisch hervormingsprogramma. Uitvoering van die hervormingen is essentieel voor het verkrijgen van een nieuwe lening van 4,5 miljard dollar (9,45 miljard gulden) van het Internationaal Monetair Fonds. De regering wil met dat geld oude schulden aan het IMF afbetalen en het financieringstekort op de begroting verminderen. Het Lagerhuis van de Doema verwierp met 219 tegen 101 stemmen een voorstel voor een nieuwe belasting op benzinestations. Volgens de tegenstanders zou het Kremlin de wet gaan gebruiken als excuus om de benzineprijzen te verhogen, waardoor ook de prijzen voor andere goederen omhoog gaan. Dat zou slecht vallen bij de kiezers die in december naar de stembus gaan om een nieuwe Doema te kiezen. (AP)