Australië na zinderend duel in cricketfinale

Australië heeft gisteravond na een spectaculaire ontknoping in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika de finale van het wereldkampioenschap cricket bereikt. Beide ploegen kwamen in Birmingham uit op 213 runs en behaalden daardoor een in cricket zelden voorkomend gelijkspel. De Aussies werden door een hogere klassering in de Super Six tot winnaar uitgeroepen. Australië eindigde in de finalepoule als tweede, Zuid-Afrika als derde. Pakistan is de tegenstander in de eindstrijd van zondag op Lord's in Londen.

Zuid-Afrika leek in het ongekend spannende slot van de halve finale op weg naar de overwinning toen Lance Klusener met vieren op de eerste twee ballen van de laatste over de score op 213 voor 9 had gebracht. Met nog drie ballen te gaan had de ploeg van aanvoerder Hansie Cronje nog maar één run nodig voor een finaleplaats. Door een misverstand lukte het toch niet. Klusener sloeg de bal weg, begon te rennen, maar aan de andere kant bleef Alan Donald aanvankelijk als versteend staan. Wicketkeeper Adam Gilchrist kreeg daardoor alle tijd om de stumps weg te tikken en het laatste wicket van Zuid-Afrika was gevallen.

Verliezend captain Cronje, die de toss won en Australië eerst liet batten, noemde cricket na afloop ,,een wreed spel''. Donald, de zondebok, had daarvoor juist een opvallende rol gespeeld door vier Australische wickets te nemen (4 voor 32). Shaun Pollock deed het nog beter met een fantastische 5 voor 36. In de zeventiende over had Australië een score van slechts 61 voor 4. Met name aanvoerder Steve Waugh (56) en Michael Bevan (65) gaven daarna het totaal (213 all out na 49,2 overs) toch nog een beter aanzien.

De Zuid-Afrikanen moesten in staat worden geacht meer runs te scoren dan Australië. Maar ze hadden niet op Shane Warne gerekend. De kleurrijke bowler had nog weinig tot niets gepresteerd op het WK en was alleen opgevallen door de boete die hij had gekregen voor zijn beledigende uitspraken over de aanvoerder van Sri Lanka. Er werd zelfs gespeculeerd over een afscheid van Warne.

Tegen Zuid-Afrika bleek Warne nog lang niet opgebrand. Zijn prachtige 4 voor 29 was cruciaal voor het verlossende gelijkspel van zijn ploeg. Hij nam onder meer drie belangrijke wickets (Kirsten, Gibbs en Cronje) in slechts acht ballen. ,,Hij heeft ons er doorheen gesleept'', zei aanvoerder Waugh over de succesvolle bowler. Warne werd na afloop tot man van de wedstrijd uitgeroepen. ,,We zijn net ontsnapt. En ik weet niet precies hoe we het hebben gedaan'', luidde zijn reactie.

De zege van Australië op Zuid-Afrika van afgelopen zondag bleek doorslaggevend. Daardoor kwamen de Aussies in de eindstand van de Super Six boven de tegenstander van gisteren te staan. Aanvoerder Steve Waugh was zondag de grote man van zijn ploeg. Hij sprak na afloop over de beste prestatie uit zijn loopbaan, gisteren had hij het over de beste wedstrijd waarin hij ooit had gespeeld. Waugh had medelijden met Zuid-Afrika. ,,Het is jammer dat er na zo'n wedstrijd een ploeg uit het toernooi moet verdwijnen. Spannender kon het niet zijn.''

De finale tussen Australië en Pakistan belooft zondag een fantastische krachtmeting te worden. Een aantal spelers van beide ploegen staat elkaar naar het leven en uitte de afgelopen maanden beschuldigingen over en weer. Pakistan won eerder in het toernooi met slechts tien runs van Australië.