`Air France niet samen met KLM'

Air France zou hebben gekozen voor een alliantie met het Amerikaanse Delta Airlines. Dat meldt het Franse zakendagblad Les Echos. KLM/Northwest Airlines zou daardoor als partner voor Air France afvallen

Les Echoes verwacht dat de aankondiging volgende week komt. Air France bevestigt alleen een bekendmaking van een besluit vóór de zomer. De keuze voor Delta betekent een streep door de rekening van KLM's Amerikaanse partner, North West Airlines. Deze zoekt in Europa nog een sterke partner met een ruim vliegveld. Om die reden hebben de Amerikanen de KLM in de armen van Alitalia gedreven, dat beschikt over het nieuwe vliegveld Malpensa bij Milaan.

Air France beschikt onder meer over Roissy-Charles de Gaulle bij Parijs, waar wordt gewerkt een een verdubbeling van het aantal startbanen (van twee naar vier). Na jaren verliezen heeft de Franse maatschappij onder de vorige president-directeur Christian Blanc en zijn opvolger Jean-Cyril Spinetta het pad van de winstgevendheid weer teruggevonden.

De Fransen waren de laatsten die nog geen grote alliantie hadden gesloten. Nu zij een minderheidsbelang naar de beurs hebben gebracht en een opgaande lijn volgen, werden de kansen beter. Air France werkt al op beperkte schaal samen met zowel Delta als Continental.

De laatste is zakelijk gebonden aan North West. Vorige maand verklaarde Spinetta dat hij pas tegen het eind van het jaar een alliantie dacht te zullen sluiten, maar in zijn omgeving werd anoniem al gezegd dat hij zich door een intensieve overtuigingscampagne van de Delta-top had laten verleiden.

Volgens Les Echos bezocht de Air France-directie woensdag Amsterdam voor overleg met de KLM. De AF-woordvoerster in Parijs zei: ,,De gesprekken gaan door.''