WTO-panel over bananenconflict

De Wereldhandelsorganisatie(WTO) heeft gisteren besloten een arbitragepanel in het leven te roepen die moet beoordelen of de sancties die de Verenigde Staten aan de Europese Unie hebben opgelegd in het conflict over het Europese importregime voor bananen wel legaal zijn.

De VS hebben naar aanleiding van het bananenconflict de importtarieven op bepaalde Eurpese producten met 100 procent verhoogd. De Europese Unie vindt dat de strafmaatregel, die jaarlijks 520 miljoen dollar aan producten treffen, illegaal is.

Verschillende Latijns-Amerikaanse landen hebben gisteren de EU beschuldigd van het opnieuw moedwillig vertragen van haar nieuwe beleid voor de bananenimport. Begin mei veroordeelde de WTO het huidige bananeninvoerbeleid van de EU, dat voormalige kolonies bevoordeelt. (AFP)

Bananenconflict

In het bericht WTO-panel over bananenconflict (in de krant van donderdag 17 juni, pagina 21) staat vermeld dat de Verenigde Staten in het bananenconflict strafmaatregelen getroffen hebben ter waarde van 520 miljoen dollar. Dit is echter onjuist. Volgens de normen van de WTO mogen de Verenigde Staten maximaal 192 miljoen dollar eisen.