Wijnbergen na vijftien maanden weg uit L.A.

Willem Wijnbergen, de voormalige directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest, heeft na vijftien maanden ontslag genomen als managing director van de Los Angeles Philharmonic Association. Het ontslag van Wijnbergen, die nu op vakantie in Nederland is, kwam voor de organisatie als een verrassing. ,,We zouden hem graag terughebben'', aldus bestuursvoorzitter Barry Sanders, die niet wil ingaan op vragen over de reden voor de ontslagname. Wijnbergens contract liep tot midden volgend jaar. In Los Angeles was Wijnbergen (40) verantwoordelijk voor het Los Angeles Philharmonic Orchestra, de exploitatie van het openlucht concertpodium Hollywood Bowl en voor de bouw van een nieuwe Walt Disney Concert Hall. Wijnbergen, die in Los Angeles 300.000 dollar per jaar verdiende, breidde de staf met vijftig werknemers uit en hielp ook bij het bijeenbrengen van 15 miljoen dollar voor een nieuw kantoorgebouw. In Amsterdam was Wijnbergen, een concertpainist en een econoom met een Amerikaanse managementopleiding, na een carrière bij Unilever zes jaar directeur van het Concertgebouworkest. Artistiek directeur Jan Zekveld vertrok drie jaar geleden bij het orkest na een conflict met Wijnbergen over een te grote verzakelijking van het artistieke beleid.