Werknemers kopen Berenschot

Managementadviesbureau Berenschot heeft met terugwerkende kracht per 1 januari alle aandelen verkocht aan de eigen werknemers. Het is de eerste keer in Nederland dat een adviesbureau zo'n employee buy-out doet. De meeste adviesbureaus hebben een partnerstructuur, waarbij alleen de top van het bedrijf eigenaar is.

Concurrentie op de arbeidsmarkt is één van de belangrijkste motieven voor Berenschot om de eigendomsstructuur van het bedrijf te veranderen. De omzetten bij alle adviesbureaus zijn de laatste jaren flink gestegen. ,,Iedereen heeft meer mensen nodig'', zegt directievoorzitter R. Kottman. ,,Maar het aanbod groeit niet even hard mee.''

Met een mooi salaris en een goede werksfeer is jong talent steeds minder gemakkelijk te verleiden, zegt Kottman ,,Medewerkers willen wat terugzien van de waardevermeerdering van het bedrijf. Ze zeggen dat zij zich ervoor hebben ingespannen.''

Sinds de dood van oprichter ir B.W. Berenschot, in 1964, was het bureau eigendom van de Stichting Berenschot Beheer. De zeggenschap over het bedrijf blijft bij deze Stichting. Alle aandelen zijn gecertificeerd.

,,Alleen het economisch eigendom is overgedragen,'' zegt Kottman. Wat hem betreft had de transactie drie jaar geleden al gedaan kunnen worden. ,,Maar toen was de tijd er nog niet rijp voor. Er waren te weinig mensen die het wilden.''

Nu hebben drie van de vier werknemers van Berenschot ,,enthousiast'' voor (maximaal) 15 procent van hun jaarsalaris aandelen gekocht. Het geld voor de investering konden ze lenen bij ING: het jaarlijkse dividend is in principe hoog genoeg om de rente te betalen.

Over de waarde van Berenschot wil Kottman niets zeggen, alleen dit: ,,De prijs van de aandelen is gebaseerd op het netto resultaat van het bedrijf over de laatste drie jaar.''

Werknemers kunnen hun aandelen niet aan buitenstaanders verkopen. Ook kunnen ze per jaar nooit meer dan 20 procent van hun pakket in één keer van de hand doen.

Berenschot had in 1998 een omzet van 133 miljoen gulden, met een bedrijfsresultaat van bijna 8 miljoen gulden. Dat was meer dan een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Het aantal medewerkers steeg met 150 naar 525. Kottman zegt dat het aantrekken van nieuwe mensen het bedrijf steeds meer energie kost. ,,Het verloop is gelukkig niet groot'', aldus Kottman. ,,Vorig jaar ging 3 tot 4 procent weer weg.'' Volgens de Berenschot-directeur is een op de drie nieuwe medewerkers een vrouw.

Kottman hoopt dat met de employee buy-out het ondernemerschap van de medewerkers versterkt wordt en dat hun betrokkenheid wordt bevorderd.

Volgens hem is het effect al merkbaar. ,,Iedereen is veel meer geïnteresseerd in hoe we het doen.''