Voorstander van pact

Naam: Karim O. (34)

Beroep: administratief medewerker

Geboorteplaats: Oshneveyeh (Iran)

,,Ben ik voor een onafhankelijk Koerdistan? Vijftien jaar geleden had ik `ja' gezegd. Tegenwoordig twijfel ik. Misschien zijn de Koerden beter af met een federatie, of een confederatie. Autonomie is een mooi streven, maar in economisch opzicht schiet je er weinig mee op. Kijk naar Europa, kijk naar Afrika – overal worden economische pacten gesloten. Turkije, Syrië, Irak en Iran zouden ook zo'n pact kunnen sluiten. Maar wat mij betreft spreken de Koerden zich door middel van een referendum over deze kwestie uit.

,,Ik ben, hoe dan ook, voor een vreedzame oplossing. Oorlog is tegennatuurlijk. Het Koerdische volk is een vreedzaam volk. Gasten worden in mijn thuisland met veel respect onthaald; Koerden zijn vriendelijk, ze houden van mensen.

De moord op een Turkse soldaat raakt mij evenzeer als de moord op een PKK-lid. Zo'n soldaat heeft ook een vader, moeder, vrouw en kinderen. Het is een mens, en daar gaat deze strijd uiteindelijk om: mensenrechten. Je kunt economische of politieke belangen niet laten prevaleren boven het lot van 30 miljoen mensen. Helaas zijn Europa en de Verenigde Staten niet dezelfde mening toegedaan.

,,Ik kan er niet goed tegen als wij door de media worden afgeschilderd als een agressief zooitje ongeregeld. Tijdens de bezetting van de Griekse ambtswoning, eind maart in Den Haag, liep het uit de hand; er werden mensen gegijzeld, auto's vernield en ruiten ingegooid. Maar zeg nu zelf: welke desperado gaat geen grens over? Als twee geliefden elkaar slaan in een heftige ruzie, mogen ze bij de RIAGG aankloppen. `Normale reactie' is dan de conclusie. Is het dan absurd als mensen zonder rechten een keer door het lint gaan?''

Interviews: DANIELLE PINEDO

Foto's: BAS CZERWINSKI