Van mens tot mens

Sores Güngür (28)

Beroep: ondernemer

Geboorteplaats: Bismil (Turkije)

,,Het begon al op school, bij het zingen van het Turkse volkslied. Ik weigerde mee te zingen, kwam altijd vijf minuten na aanvang van de les de klas binnenlopen. Pas na een tijdje werd mijn docent achterdochtig. `Waarom zing je niet mee', vroeg hij me op een dag. `Voel je het bloed niet sneller door je aderen stromen bij ons prachtige Istiklal Marsi?

' `Uw volkslied raakt mij niet',

antwoordde ik. `Maar raakt u dan wel ontroerd bij het horen van God save the queen?'

Een gesprek onder vier ogen had hij me vooraf beloofd. Maar nog geen tien minuten later stond de Turkse politie voor de deur.

,,Ik ben ontelbare keren opgepakt, heb dagenlang in gevangenissen doorgebracht. Telkens werd ik weer van school geschopt; nu eens omdat ik Koerdische liedjes zong, dan weer omdat ik Koerdische feesten organiseerde.

Ik maakte hoe langer hoe meer vrienden, mijn netwerk breidde zich steeds verder uit. Maar dat betekende ook dat mijn naam in één adem werd genoemd met die van politieke activisten. Op een dag werd een van mijn vrienden vermoord. En nog een, en nog een. Ik had twee keuzes: vechten, samen met de guerrillastrijders, of vluchten naar Europa. Ik koos voor het laatste.

,,De politiek, dat trok mij aanvankelijk wel; politici proberen op vreedzame wijze hun idealen te verwezenlijken. Al snel merkte ik echter dat de Europese politiek draait om economische belangen; de rechten van de mens komen pas op de tweede of derde plaats.

Ik probeer nu op andere manieren het lot van de Koerden te verbeteren: ik neem deel aan manifestaties, ga discussies aan met nationalistische Turken. `Van mens tot mens', zeg ik dan.

,,Zijn Koerden bijzonder? Ik weet het niet. Hun situatie is bijzonder, zoveel is zeker. Maar wat ik voor de Koerden voel, voelde ik vroeger ook voor de Palestijnen en de Vietnamezen. Ik houd gewoon van mensen.''