TVM gestraft voor onbehouwen gedrag

TVM mag volgende maand niet deelnemen aan de Tour de France. De uitsluiting is een gevolg van Franse trots en Nederlandse lompheid.

Het startverbod van TVM in de Tour de France is gebaseerd op rancuneuze gevoelens van de organisatoren. Zij hebben tevergeefs gewacht op excuses van de Nederlandse ploegleiding. TVM beweert dat de EPO die vorig jaar in een materiaalwagen van TVM werd gevonden, bestemd was voor een ziekenhuis in Moskou. Een plausibele verklaring of niet, TVM heeft zich lelijk in de vingers gesneden. Met de categorische ontkenning van dopinggebruik dacht TVM de affaire te kunnen oplossen. Maar de ontkenning had een averechts effect.

Het veronderstelde gebruik van verboden middelen is niet de reden dat TVM wordt geweerd uit de Tour. Tegen Cofidis en La Française des Jeux loopt ook nog een juridisch onderzoek. Deze ploegen kregen wél een startbewijs. Is hier sprake van chauvinisme? Nee, alleen van trots en rancune.

Toen de renners Frank Vandenbroucke en Philippe Gaumont betrokken bleken te zijn bij het dopingnetwerk rond de paardenfokker Bernard Sainz, werden beide renners meteen op non-actief gesteld door Cofidis. Dat bedoelde Tour-directeur Jean-Marie Leblanc met `schoon schip maken'. TVM had bijvoorbeeld de Russische ploegarts Andrei Michailov meteen kunnen ontslaan. Hij was verantwoordelijk voor het vervoer van het verboden eiwithormoon EPO.

Leblanc gaf wel een startbewijs aan de ploeg Festina. Deze sponsor heeft de gehele ploegleiding vervangen, nadat was gebleken dat zij in georganiseerd verband doping injecteerde en verhandelde. Met de uitsluiting van Richard Virenque wint de Tour aan geloofwaardigheid. De voormalige kopman van Festina heeft op zijn minst de schijn tegen, wat betreft dopinggebruik.

TVM wordt ook gestraft door de lompe houding van de ploegleiding, die zich nooit heeft gedistantieerd van de onsportieve reacties van de renners. Zij maakten in de Tour van 1998 demonstratieve gebaren tijdens de wandeletappe naar Aix-les-Bains. Zij verlieten de Tour heel bewust op Zwitsers grondgebied. Volgens Leblanc, die machteloos was tegen de aanhoudingen van de Franse justitie, hebben de TVM'ers zich vorige zomer onwaardig gedragen.

Leblanc besloot TVM dit voorjaar om disciplinaire redenen te weren uit de Waalse Pijl. Hij was verbolgen over de aanstelling van Steven Rooks als ploegleider. Rooks, die in de jaren tachtig reed voor de omstreden ploeg PDM, gooide afgelopen winter olie op het vuur. `Niet gepakt worden' is volgens Rooks belangrijker dan `niet gebruiken'.

Het verzoeningsgesprek tussen TVM en Leblanc, begin april in Brussel, werd een fiasco. Manager Cees Priem spreekt mondjesmaat Frans en hij ontbeert het charisma om de Fransen te paaien met een fles wijn en een lekker etentje. Priem bleef verbolgen over zijn maandenlange huisarrest in Epernay. Maar Leblanc had niets te maken met het onderzoek van justitie. De onbehouwen Zeeuw en de strenge Fransman gaven geen duimbreed toe. Priem had vervolgens de pech dat Leblanc bepaalt welke ploegen mogen deelnemen aan de Tour.