Trots

Hikmet Salih (43)

Beroep: Bouwkundig ingenieur

Geboorteplaats: Zakho (Irak)

,,Zeventien jaar geleden ben ik mijn geboorteland Irak ontvlucht. Een klein halfjaar later bereikte ik de grens met Nederland. Te voet ben ik eerst naar Teheran gereisd, van daaruit per trein door Bulgarije, Roemenië en Tsjechië. Mijn eindbestemming moest Nederland of Zweden worden: daar had ik contacten. Ik heb, om mijn doel te kunnen bereiken, veel moeten liegen en bedriegen. De Oostbloklanden waren zeer corrupt, dat is mijn redding geweest. Voor mijn vlucht was ik leraar natuur- en wiskunde. De problemen begonnen toen ik weigerde lid te worden van de BAATH-partij van Sadam Hussein. Ik zou een gevaar zijn voor de samenleving. Zou mijn leerlingen ophitsen. Rebels maken. Helemaal ongelijk hadden ze niet, maar dat gaf ik tegenover de veiligheidsdienst natuurlijk nooit toe.

,,Kort voor mijn vlucht werden twee van mijn leerlingen opgepakt omdat ze staatsgevaarlijke activiteiten zouden ontplooien. De ondervragers insinueerden dat ik hun leider was; een valse bekentenis zou mijn doodvonnis betekenen. Ik heb de uitkomst van die verhoren niet afgewacht.

,,De Koerden zijn een volk apart: hoog opgeleid, loyaal, gastvrij en een tikje goedgelovig. Ons rotsvaste geloof in de medemens heeft ons de das omgedaan; anders was Koerdistan nooit in handen van de Turken, Perzen en Arabieren gevallen.

,,Als wij Koerden in Koerdistan evenveel rechten zouden krijgen als de Turken in Amsterdam, zou de oorlog onmiddellijk worden gestaakt. Ik ben er trots op Koerd te zijn. Ik zal tot mijn dood voor mijn volk blijven vechten.''