Topman Coca-Cola maakt excuus

De Amerikaanse frisdrankenproducent Coca-Cola is afgestapt van haar terughoudende beleid in de affaire rond de ziektegevallen in België en, zoals gisteren bekend werd, in Frankrijk. Gisteren zei de topman van het concern, Douglas Ivestor, voor het eerst dat het bedrijf de gebeurtenissen in de twee Europese landen diep betreurt. Ook maakte Ivestor excuus aan de honderden coladrinkers die, onder andere als gevolg van vervuild koolzuur in Coca-Cola, onwel zijn geworden.

In België is met verontwaardiging gereageerd op de manier waarop de Europese Commissie de colaproducent behandelt. De woordvoerder van Europees Commissaris Bonino (consumentenbeleid) zei gisteren dat Coca Cola de zaak ,,onder controle'' lijkt te hebben. In België vindt men dat de Commissie de frisdrankgigant met fluwelen handschoenen benadert, terwijl België zelf in verband met de dioxinencrisis hard wordt aangepakt. De Belgische minister van Volksgezondheid Luc Van den Bossche heeft laten weten niet tevreden te zijn met de uitleg die Coca-Cola heeft gegeven voor de problemen die zijn producten de laatste tijd hebben veroorzaakt. De minister beval gisteren bijkomend onderzoek. Vandaag besluit hij welke producten van Coca-Cola weer op de markt kunnen worden gebracht.

Na België, waar de afgelopen anderhalve week meer dan tweehonderd mensen onwel geworden na het drinken van een Cola-product, zijn gisteren ook in Frankrijk 80 mensen ziek geworden. De Franse regering heeft daarop besloten de verkoop van alle frisdrankblikjes met Coca-Cola, Cola Light, Sprite en Fanta op te schorten. In Nederland en Luxemburg, waar geen ziektegevallen zijn gemeld, was al eerder besloten om de verkoop van in België gebottelde Coca-Cola-producten op te schorten.

Gisteren maakte Coca-Cola bekend welke oorzaken ten grondslag liggen aan de ziekteverschijnselen. Volgens het bedrijf zijn er twee, van elkaar losstaande verklaringen. Bij één bottelarij is bij de productie verkeerd koolzuurgas gebruikt, bij een andere Belgische vestiging zijn de palets waarop de producten zijn vervoerd met pesticiden behandeld.

In België blijven er vragen, met name over de verdachte blikjes. Ook wordt de herkomst onderzocht van een chloorlucht die is opgemerkt in de buurt van Cola-automaten. Een woordvoerder van Coca-Cola in België heeft gezegd dat het bedrijf de dokterskosten zal terugbetalen indien kan worden bewezen dat de klachten verband houden met het drinken van Cola-producten. (DPA, AFP, Reuters)