Tam Excelsior helpt stadgenoot Sparta

Trainer Adrie Koster van Excelsior moest gisteravond de kwalijke geur van een vriendendienst voor stadgenoot Sparta wegnemen. Zijn ploeg stond in het nacompetitieduel al na een kwartier met 4-0 achter en verloor uiteindelijk met 6-0. Wat meespeelde was de voorgeschiedenis. Volgens een ochtenblad zou Excelsior-voorzitter Martin de Jager zondag voor het treffen met FC Groningen de kleedkamer zijn binnengestapt met de mededeling: ,,Jongens, denk aan Sparta.''

Trainer noch spelers zeggen dat ze de voorzitter in de kleedkamer hebben gesignaleerd, laat staan dat ze hem dit hebben horen zeggen. Koster en zijn assistent Mario Been zaten desondanks in hun maag met de berichtgeving, zeker na de aanfluiting in de bouwput van Sparta. Ze hadden graag gezien dat de voorzitter zich van de uitlating had gedistantieerd. De Jager ontkende wel, maar ging zover niet. ,,De voorzitter had om een rectificatie moeten vragen'', vond Been.

Ook Adrie Koster mompelde dat De Jager een verkeerde suggestie had gewekt. ,,Het was echt niet de bedoeling deze wedstrijd zo maar weg te geven. Wij wilden het Sparta juist heel moeilijk maken.'' Het tegendeel bleek echter in de wedstrijd. Voor de ogen van de voorzitter betaald voetbal Henk Kesler, die gisteren in verband met een bodemprocedure over tv-rechten (KNVB versus Feyenoord) toch in Rotterdam moest zijn, ontrolde zich een verbijsterende eerste helft. Excelsior bood weinig weerstand, stapelde achterin fout op fout en ontbeerde elke vorm van concentratie. Betrekkelijk eenvoudig konden Elkhattabi, Marilia (2x), Van der Laan en Krijgsman Sparta aan een 5-0 voorsprong helpen. Sparta-trainer Jan Everse moest wennen aan de weelde. ,,Ik vroeg aan mijn assistent Adri van Tiggelen: Maak me eens wakker.'' Koster vond juist dat er bij Excelsior ,,te veel snurkers'' rondliepen. Natuurlijk ontbrak de juiste mentaliteit nu er voor de ploeg van Woudestein niets meer op het spel staat. Zes spelers uit het elftal zullen bovendien naar een andere club vertrekken. ,,Mentaliteit is ook een kwaliteit'', zuchtte Koster.

Voor Everse werd de avond nog vrolijker toen hij vernam dat de Groningse spits Harris Huizingh door een gele kaart de cruciale ontmoeting van zaterdagavond in het Oosterpark tussen Sparta en FC Groningen zal moeten missen. De noorderlingen wonnen door een doelpunt van Pascal Averdijk met moeite van Helmond Sport, dat zijn sportieve plicht niet verzaakte. Sparta moet zaterdag winnen om in de eredivisie te blijven.

Directeur Nijland van FC Groningen sprak schande over het slappe verweer van Excelsior. ,,Voorzitter Jager van Excelsior moet gewoon aftreden.'' Nijland uitte zijn woede in de rust van Helmond Sport-FC Groningen. ,,We hebben twee scouts bij Sparta zitten. Die belden me al na zo'n twintig minuten op. `Dit slaat nergens op', zeiden ze, het wordt wel 8-0 voor Sparta. Het is een schande. De krachtsverschillen zijn niet van dien aard dat Sparta op eigen kracht na 25 minuten met 5-0 voor staat. Dan weet ik genoeg.''